DIIS-forsker fylder 40

Forfatter billede

Fødselaren er seniorforsker i international sikkerhed på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) i København.

Hun er ekspert i amerikansk sikkerhedspolitik med særligt fokus på USAs ideologiske, historiske og religiøse rødder.

Hun er desuden interesseret i, hvordan digital kommunikation har forandret kontaktfladen mellem sikkerhedspolitisk lederskab, bureaukratisk styring og offentlig opinion.

I den sammenhæng kigger hendes forskning på emner som det amerikanske præsidentembede, militæret og kampen om skellet mellem politik/administration; krig og etik; krig og medier.

Vibeke Schou Tjalve arbejder for tiden på et forskningsprojekt om 'Lessons from the Obama Presidency: Political Leadership in a Post-American world'.

Sammen med Karen Lund Petersen, Københavns Universitet, arbejder hun desuden på et projekt om de demokratiske implikationer af offentligt-privat samarbejde i sikkerheds-, resiliens- og anti-terrorpolitikken.  

Danmark militært i Den 3. Verden

Også Danmarks engagement i militære konflikter i Den 3. Verden optager hende.

I foråret 2012 udsendte DIIS en ny rapport med titlen "Krig i øjenhøjde: Tilskuerdemokratiet og den superviserede krig", begået af Vibeke Schou Tjalve.

"Har vi styr på krigen? Eller ved at tabe overblikket?” Det er spørgsmål, der stilles – og besvares – i rapporten.

Det er rapportens hovedkonklusion, at vi er ved at tabe overblikket. Forsvaret decentraliserer, politikerne diskuterer juridiske detaljer, og medierne dækker hellere personsager end baggrundsanalyse.

Befolkningen er underholdt, men den overordnede politiske strategi fortaber sig, eller skubbes ned til soldater og embedsmænd.

Dette, og ikke de juridiske person-sager, er det næste årtis vigtigste demokratiske problem, konkluderes det.

Man kan se hele Vibeke Schou Tjalves rapport på

http://www.diis.dk

Vi følger trop med USA

Dagens fødselar sagde til Politiken i oktober i fjor, at Danmark “har stået klar, hver gang præsidenten på den anden side af Atlanten har bedt om hjælp og støtte”.

»Der er blevet den overbevisning, at hvis USA siger, at det er klogt, så er det klogt for os at være med. Det er, som om vi har været mere amerikanske end amerikanerne”, anførte hun.

Ifølge seniorforskeren er den danske militære aktivisme præget af, at da vi trådte ind på den internationale scene i militære sammenhænge, var det med en humanitær indsats i Kosova på Balkan. Det handlede om at standse et folkedrab, og det former stadig den danske forståelse af krig, mener hun.

”Vi opfatter det som den gode krig. Vi tænker ikke over midlet, for vi koncentrerer os om målet – som ikke er egen vinding, men har karakter af at være ikke-egoistisk. Men det ændrer jo ikke ved, at militær magt indgår”, sagde hun til Politiken.

Arvestykker og rejseminder….

Vibeke Schou Tjalve har tidligere været ansat på Syddansk Universitet i Odense og er uddannet som cand.polit.

Hendes mand er Anders Tjalve, konsulent og partner i konsulenthuset Carve. Parret har børnene Nanna på seks og Elias på to.  

De bor i en stor hvidkalket villa i Nordsjælland, hvor lyst træ og hvide, tomme rum er bandlyst ifølge en reportage i Femina, mens arvestykker, loppefund og rejseminder er mere end velkomne.