Elsebeth Krogh ny chef for center, der passer kulturen og u-landene

Forfatter billede

Center for Kultur og Udvikling (CKU), der bestyrer Danmarks kulturelle bånd til verdens u-lande, har ansat ny centerleder med tiltrædelse 1. august 2012, fremgår det af en pressemeddelelse onsdag.

Det bliver et kendt ansigt i u-landsmiljøet, Elsebeth Krogh (56), der afløser Danida-diplomaten Jens Kåre Rasmussen. Han har ledet centret siden 2006 og vender nu tilbage til Udenrigsministeriet, hvorfra han har haft orlov de seneste seks år.

Han trådte fra på grund af sygdom i foråret og i hans sted fungerede ambassadør Bjarne H. Sørensen i en periode.

Elsebeth Krogh har beskæftiget sig med udviklingssamarbejde i knap 30 år. Hun er uddannet som kulturgeograf og har bl.a været udviklings-forsker med Indien som speciale samt arbejdet som konsulent og i den egenskab boet fire år i det sydlige Afrika – se også http://www.kvinfo.dk/side/634/action/2/vis/2005

Hun beskriver fundamentet bag bistand som hvilende på respekt:

”Det, der driver mig, er at møde mennesker i de lande, vi arbejder i og opleve den styrke, kreativitet og insisteren på, at de vil udrette noget med deres liv”, fortæller hun.

Med sin omfat-tende erfaring som bl.a. konsulent med opgaver relateret til god regeringsførelse og demokratisering i bl.a. skrøbelige stater, og ikke mindst 12 år som international chef i Folkekirkens Nødhjælp (1993-2005), er der tyngde bag ordene.

Kvindesags-profil

Elsebeth Krogh er stærkt profileret på kvindesagsområdet fra bl.a. forskningsprojekter om kvinder og politisk deltagelse og evalueringer af ligestilling i udviklingsprogrammer.

Det er bl.a. fra arbejdet med udviklingsprogrammer, at hun har stiftet bekendtskab med CKU. I 2009 var hun teamleader på evaluering af CKUs kulturprogram i Palæstina og siden hen på CKUs kulturprogram i Mozambique.

I 2010 deltog hun som teamleader på CKUs formuleringsmission på det nuværende kulturprogram i Palæstina.

“I mødet med kulturprogrammerne har jeg oplevet et forandrende potentiale, som er helt unikt, både gennem støtten til partnere i Afrika, Asien, Mellemøsten og Latinamerika og gennem koblingerne til danske kunstnere og kulturinstitutioner”, forklarer hun og lægger til:

“Gennem kunst og kultur udtrykker mennesker sig autentisk og engageret, og det giver et lokalt ejerskab og energi til projekterne, som burde bredes ud til alle udviklingsprogrammer. CKU er noget af det mest kreative og farverige i den danske udviklingsbranche.”

Elsebeth Krogh har generelt et solidt kendskab til dansk udviklings-bistands politikker, strategier og praksis bl.a. gennem deltagelse i Mellemfolkeligt Samvirkes programkomité og bestyrelse og ni års arbejde som del af U-landsstyrelsen (1996-2005).

Elsebeth Krogh har en executive MBA fra Scandinavian International Management Institute. Efter jobbet i Nødhjælpen har hun bl.a. været seniorkonsulent i Cowi (2005-2010) og var en overgang i 2011 fungerende forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke.

Hun kommer helt aktuelt fra et direktørjob i sit firma, Copenhagen Consultants.

Og så var hun i oktober 2007 blandt de 25 medstiftere af den nye almen-nyttige forening, som overtog udgivelse og drift af U-landsnyt.dk fra journalist Jesper Søe. Hun var også med i foreningens første bestyrelser, hvor hun lagde stor vægt på at videreføre nyhedstjenestens frie stilling.

Om Center for Kultur og Udvikling

CKU blev oprettet i 1998 bl.a. på foranledning af den dav. socialdemo-kratiske udviklingsminister Poul Nielson som en selvstændig institution under Udenrigsministeriet.

Organisationen har en bestyrelse på fem medlemmer og en observatør fra Udenrigsministeriet og råder over et grundbudget på 14 mio. kr. årligt.

Disse penge tages fra den såkaldte u-landsramme på finansloven – se mere herom og om bestyrelsen i telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/06-01-12/radikal-afl-ser-konservativ-som-formand-bestyrelse

CKU anser kunst og kreativitet som væsentlige bestanddele i en bæredygtig menneskelig og samfundsmæssig udvikling og som afgørende faktorer for demokrati, rettigheder og vækst.

Derfor arbejder centret på Nytorv i Københavns centrum for at styrke et levende, frit og inkluderende kulturliv i udviklingslandene samt for at udvide danskernes viden herom.

For at realisere disse ambitioner arbejder CKU ud fra fire platforme: Kultur og Bistand, IMAGES festival, Ungdomsprogram og Kunstpuljen.

De i alt otte IMAGES-festivaler har opbygget et brand, som præsenterer danskere for de seneste kulturelle udtryksmidler og samtidskunst fra u-landene. Næste IMAGES festival finder – efter en pause – sted i 2013.

Yderligere oplysninger hos:
Annette Max Hansen, kommunikationschef (CKU/DCCD)
Tlf. 33 17 97 14 og mobil: 22 44 90 86
E-mail. [email protected] og web: www.cku.dk