EU-millioner til dansk NGO fjerner sprængfarlige efterladenskaber fra krigen i Libyen

sirte_folkekirkens_noedhjaelp
En beboelsesejendom i Sirte, hårdt medtaget efter kampene om befrielsen af byen.
Foto: Folkekirkens Nødhjælp
Forfatter billede

Efter år med IS-besættelse og efterfølgende blodige kampe for at befri byen, er mange familier i løbet af de sidste par år begyndt at vende tilbage deres hjem i den krigshærgede libyske by Sirte ved Libyens kyst.

Men det, der engang var deres hjem, er for mange familier omdannet til regulære ruiner og sønderskudte bygninger. Bygninger, som på ingen måde er ufarlige at vende hjem til.

For selvom Folkekirkens Nødhjælp de seneste år har arbejdet ihærdigt for at rense byen for u-eksploderede krigsefterladenskaber som eksempelvis raketter og granater, ligger der stadig meget af den slags tilbage i de murbrokker, der før krigen udgjorde boliger, butikker, skoler og hospitaler.

Nogle af bygningerne er allerede taget i brug, men eksplosiverne udgør en hindring for, at byen, dens liv og indbyggernes levned til fulde kan genopbygges og føres videre. Dertil kommer de psykologiske traumer, som mange af indbyggerne lider under efter års fordrivelse og et liv i krig og konflikt.

Sikker adgang til skoler og lægeklinikker

Nu har EU givet en rekordstor bevilling på 10 millioner euro til Folkekirkens Nødhjælp, som er den eneste internationale NGO, der udfører minerydning i Sirte. Organisationen skal over de næste tre år bidrage til stabilisering og genopbygning af byen. Byen skal ryddes for u-eksploderede krigsefterladenskaber, både dem, man kan se med det blotte øje, og dem, der ligger gemt i murbrokker. Rydningen er et grundvilkår for at skabe en sikker og værdig tilværelse for de tilbagevendte indbyggere.

”Bevillingen er et vigtigt og meget velkomment bidrag til at eliminere truslen om at blive dræbt eller såret af u-eksploderede sprængstoffer for Sirtes befolkning. I løbet af de sidste to år har vores mineryddere og vores medarbejdere, der informerer om faren ved u-eksploderede sprængstoffer, allerede opnået store fremskridt med at gøre byen til et mere sikkert sted,” siger Graeme Ogilvy, der er Folkekirkens Nødhjælps programchef i Libyen.

”Ved at fjerne og tilintetgøre truslen fra de efterladte eksplosiver har det været muligt for skoler, butikker og lægeklinikker at åbne igen, og folk har fået sikker adgang til deres huse. Der er dog stadig store områder, som skal sikres. Med EU-støtten er vores hold i stand til at fortsætte det hårde arbejde hen imod genopbygningen og fornyet liv i Sirte.”

Rydder knap 16 km2 for eksplosiver

Folkekirkens Nødhjælp har arbejdet i Sirte siden 2017 og har derfor en indsigt i, hvad den tilbagevendende befolkning har brug for. Det fremtidige arbejde bygger på tre hovedelementer:

  • Rydning af eksplosiver og oprydning af murbrokker, hvori eksplosiver kan være skjult. Denne del af arbejdet foregår i samarbejde med minerydningsorganisationen HALO Trust.
  • Uddannelse i og oplysning om, hvordan befolkningen sikrer sig mod farerne fra u-eksploderede miner og andre krigsefterladenskaber.
  • Psykosocial støtte efter traumer og andre psykologiske følger af en langvarig, væbnet konflikt. Denne del af arbejdet udføres blandt andet i samarbejde med Libyske Røde Halvmåne og den libyske spejderbevægelse.

I alt 54.000 libyere – cirka halvdelen af befolkningen i Sirte – vil få gavn af projektet, som vil rydde et areal på 15,7 kvadratkilometer for eksplosiver.