Fjernelsen af momsrefusion for almennyttige foreninger vil stække civilsamfundets samfundsbidrag

Laurits Holdt

Slut med moms-refusion for foreninger?

Siden 2007 har skatteministeriet godkendt en stribe foreninger til at få delvis momsrefusion.

Foreningerne kan kun få momskompensation for udgifter, der er afholdt for at skabe indtægter. 

Regeringen lægger nu op til at droppe ordningen pr. 1. januar 2018. Dermed vil foreningerne ikke få udbetalt momsrefusion for udgifter, de allerede har afholdt i 2017.

I forbindelse med besparelsen vil regeringen oprette en såkaldt Reserve til støtte for almene foreninger på 67 mio. kr.

Se den fulde, lange liste over de foreninger, som rammes – heraf rigtig mange i u-landsmiljøet – på Skats websted.

Regeringen lægger i sit finanslovsforslag op til at nedlægge ordningen om delvis kompensation for købsmoms for almennyttige foreninger fra 2018. Nedlæggelsen af ordningen vil frigøre 155 millioner kroner, mens der oprettes en mindre kompensationspulje. 

Det vil betyder, at foreningerne ikke får udbetalt moms-refusion for de udgifter, de har haft i 2017.

For mange foreninger de mistede midler dog få langt større betydning, idet momsfritagelsen er knyttet til deres arbejde med at generere indtægter, blandt andet fra private, og ordningens har derved en multiplikatoreffekt i mange organisationer. 

De fleste organisationer bliver ramt

Formanden for Globalt Fokus, der er et netværk for mere end 80 organisationer, hvoraf de fleste vil blive ramt af forslaget, tager kraftigt afstand fra regeringens forslag: 

”Vi vil på det kraftigste opfordre regeringen til at genoverveje dette forslag. 155 millioner er måske små midler i det store spil om Finansloven, men disse midler gør hundredevis af organisationer i stand til at løfte vigtige opgaver i samfundet, og en fjernelse af ordningen vil kunne mærkes.” 

Laust Leth Gregersen undrer sig også over regeringens nedprioritering af civilsamfundet bidrag til samfundet: 

”Regeringen lægger i finansloven op til at styrke Danmarks fokus på FN’s verdensmål. Alle er enige om at hvis målene skal nås, skal alle aktører på banen. I det lys stiller vi os uforstående over for at svække rammevilkårene for de almennyttige foreninger, der både globalt og her i Danmark yder et kæmpe bidrag for at løfte de svageste i samfundet.” 

Stemmer ikke overens med fokus på civilsamfundet

Laust Leth Gregersen peger desuden på at forslaget om at droppe den delvise momsfritagelse stemmer dårligt overens med regeringens generelle fokus på rammerne for civilsamfundsorganisationer: 

”Det undrer os at man vælger at droppe en ordning, der netop er knyttet til de almennyttiges muligheder for at generere indtægter. Oplever regeringspartierne at ordningen fungerer uhensigtsmæssigt, må vi drøfte en fælles løsning herpå. Vi oplever at det er en vigtig ordning for vores medlemmer arbejde, og de godkendte foreninger har allerede budgetteret med disse midler i år.” 

Pengene skal finansiere en ny kontrolinstans i Skat. "Det er tyveri ved højlys dag," siger Vibe Klarup, der er formand for Frivilligrådet.

Samtidig med at regeringen sløjfer moms-kompensationen, opretter regeringen en såkaldt "Reserve til støtte af almene foreninger” på 67 millioner kroner. 

Men det er alt for uspecifikt, hvordan man får adgang til pengene, og en ny pulje ændrer ikke på, at forslaget efterlader et stort hul i forenings-kasserne. Det mener indsamlingsorganisationernes brancheforening Isobro. 

"Organisationerne har jo lagt ind i budgetterne, at de ville blive kompenseret for en række af deres udgifter. Det får store konsekvenser, når man laver så abrupt en ændring af ordningen," siger generalsekretær Robert Hinnerskov til Altinget.

Regeringen begrunder besparelsen med, at der er "sket en utilsigtet glidning væk fra ordningens oprindelige formål,” men det billede kan Robert Hinnerskov ikke genkende.

"Langt de fleste penge går til foreninger, der udfører et godt formål," siger han.

Han pointerer samtidig, at foreningerne får moms-kompensation for varer, de køber for at kunne skabe sig indtægter – f.eks. ved indsamlinger. Derimod får de ikke refunderet momsen på udgifter til at søge offentlige puljemidler. Derfor burde ordningen være lige efter en blå regerings hoved, mener Hinnerskov.

"Og har man opfattelsen af, at det ikke er alle pengene, som bliver brugt i ordningens ånd, kunne regeringen have inviteret til dialog, så vi i fællesskab kunne have lukket eventuelle småhuller," siger han.

Hos Socialdemokratiet siger skatteordfører Jesper Petersen, at hans parti ikke vil acceptere besparelserne.