Flertal af danskerne imod at sænke udviklingsbistanden

Laurits Holdt

Ny undersøgelse viser at mere end halvdelen af befolkningen vil beholde eller hæve niveauet for den danske bistand til udviklingslandene. Ifølge ekspert skyldes det, at den økonomiske krise er ved at være ovre.

Mere end halvdelen af den danske befolkning mener, at udviklingsbistanden skal blive på sit nuværende niveau eller hæves. Det skriver Altinget.dk onsdag på baggrund af en analyse, som det har fået fortaget.

Nærmere bestemt mener 40 procent at at det nuværende niveau skal bevares mens 13,3 procent ønsker at bistanden skal hæves. 40,9 procent mener, at den skal sænkes.

I juli 2013 viste en undersøgelse at 48 procent af danskerne ønskede en lavere bistand.

Ekspert i vælgervandringer Rune Stubager fra Aarhus Universitet mener, at forandringen kan skyldes at vi i stigende grad oplever at den økonomiske krise er lettet.

Resultatet af undersøgelsen glæder handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), der kommer med et forsigtigt løfte om at regeringen vil hæve bistanden i finansloven for 2015.

I regeringsgrundlaget har partierne lovet at man ”på sigt” ønkser at give en procent af bruttonationalindkomsten (BNI) i bistand. I 2013 lå tallet på 0,85 procent.

Ifølge Altinget.dk ønsker Enhedslisten og SF en plan for, hvordan Danmark skal nå op på den ene procent. Det afvises dog af ministeren.

Hos Dansk Folkeparti glæder man sig over at mere end 40 procent af befolkningen ønsker at sænke bistanden. Noget som partiet også selv arbejder for.

DF vil sænke bistanden til 0,7 procent, hvilket svarer til en besparelse på omkring 2,5 milliarder kroner.