Flygningekrise på Middelhavet: EU tredobler midler til grænsebevogtning

Laurits Holdt

EU’s statsledere, heriblandt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), besluttede torsdag at tredoble det beløb, som unionen for øjeblikket bruger på operationerne Triton og Poseidon. De to operationer går ud på at patruljere EU’s grænser i Middelhavet. Det rapporterer TV2.

Det betyder ifølge TV2, at udgifterne vil stige fra omkring 21,5 millioner kroner til omkring 67 millioner kroner om måneden.

De to operationer foregår tæt ved EU-landenes kyster og rækker altså ikke ud midt på Middelhavet, hvor en stor del af kæntringsulykkerne sker.

Italien har tidligere ydet en stor indsats for at finde og redde nødstedte bådflygtninge langt ude på Middelhavet, men stoppede i 2014 med det på grund af de høje udgifter. Regeringen bad EU om økonomiske støtte, hvilket dog blev afvist.

I de seneste dage er flere hundrede mennesker omkommet ved forlis med både og skibe, der er sejlet ud fra Nordafrika for at nå til Europa.

Tidligere på dagen, før EU-topmødet, fastslog statsministeren, at Danmark ikke vil arbejde for at fordele de asylansøgere til EU på en anderledes måde end i dag. Det har ellers været et ønske fra den italienske regering, der har store problemer med at håndtere de mange bådflygtninge, der ankommer til dets kyster.

Onsdag meddelte Norge og Sverige, at de vil sende fly og skibe ind i Middelhavet for at hjælpe med at redde bådflygtninge. Heller ikke det kommer Danmark til at deltage i, sagde Helle Thorning-Schmidt og begrundede det med det danske forsvarsforbehold i forhold til EU.

Statsministeren har flere gange i løbet af dagen slået fast, at hun mener at de Afrikanske lande har en stor del af ansvaret for den nuværende situation, hvor tusinder forsøger at krydse Middelhavet i mere eller mindre synkefærdige både.

På et pressemøde efter topmødet sagde hun, at en del af løsningen på problemet ligger i at de afrikanske lande tager mere ansvar for egne borgere og for at bevogte deres egne grænser.