FN-forbundet: Våbenhandlen skal frem i lyset

arms-and-ammunition-1398415990_55
Forfatter billede

Der er menneskeliv på spil, når stater torsdag vedtager strammere regler for global våbenhandel.

Det sker ved et møde om våbenhandelstraktaten i Mexico, hvor repræsentanter fra omkring 120 lande er samlet for at tage beslutninger om, hvordan man bedst sikrer den nye traktats effekt.

Traktaten trådte i kraft i december 2014 og har til formål at bidrage til fred og sikkerhed, mindske menneskelig lidelse og fremme ansvarlighed i våbenhandlen.

Afgørende tidspunkt

Danmark har spillet en vigtig rolle gennem forhandlingerne, men FN-forbundet frygter, at landene vil misse chancen for at sætte tilstrækkeligt høje standarder, når traktaten skal føres ud i livet.

Derfor opfordrer FN-forbundet i en pressemeddelelse Danmark til gå forrest i kampen for at sikre, at våbenhandlen reelt forandres fremover.

”Vi ser, hvordan der bliver stadig flere brændpunkter i verden – det er en tragedie. Mødet i Mexico kommer på et afgørende tidspunkt. De beslutninger, der skal tages, får indflydelse på hundredtusindvis af menneskers liv. Hvis våbenhandelstraktaten implementeres rigtigt, vil det begrænse de ødelæggende konsekvenser af våbenhandlen – og det vil redde liv,” siger FN-forbundets landsformand, Jørgen Estrup.

Lande skal kunne stilles til ansvar

Traktaten forpligter lande til at foretage en række risikovurderinger, før de kan give tilladelse til en våbenhandel – bl.a. om våbnene kan blive brugt til grove menneskerettighedskrænkelser eller krigsforbrydelser. Hvis der er en overvejende risiko, må staten ikke tillade våbenhandlen.

Det essentielle spørgsmål i dag bliver, hvordan staterne beslutter at rapportere om deres våbenhandel, og i hvilken grad rapporterne bliver offentlige.

”Staternes rapportering om deres våbenhandel er nødvendig for at skabe ansvarlighed omkring våbenhandlen. Det kræver, at rapporterne bliver offentlige og tilstrækkeligt detaljerede. Lande skal kunne stilles til ansvar for deres forpligtelser af både civilsamfund og andre lande,” siger Maj Rørdam Nielsen fra FN-forbundets repræsentantskab.

Danmark bør gå forrest

Danmark har under hele forløbet været en stærk fortaler for offentlig rapportering. FN-forbundet håber, at Danmark fortsat vil gå forrest med et godt eksempel ved at offentliggøre sine rapporter og arbejde for at andre lande gør det samme.

”Vi må have våbenhandlen frem i lyset. Hvis de rapportformater, der vedtages i dag, falder under den danske standard, bør Danmark sammen med andre lande sørge for at rapporterne forbedres i løbet af det næste år. Ansvarlighed er nøglen i traktaten,” tilføjer Jørgen Estrup.

Våbenhandelstraktaten er pt. blevet underskrevet af 130 lande, hvoraf 69 lande, inklusiv Danmark, har ratificeret den.