FN-komité kritiserer Danmark for asylstramninger

refugees-1156245_960_720
Forfatter billede

Danmark får alvorlige hug i en ny rapport fra FN’s Menneskerettighedskomité, der blev præsenteret fredag.

Det er især stramninger på asylområdet, herunder den såkaldte smykkelov, der udløser kritik, skriver flere medier fredag.

Menneskerettighedskomitéen anbefaler regeringen, at loven bliver trukket tilbage. Den opfordrer også regeringen til at genoverveje stramningen for familiesammenføring som betyder, at der skal gå tre år, før en flygtning har ret til at søge om at få sin familie til Danmark.

Den stramning udløste kritik herhjemme, da den blev indført, og fik flere syriske flygtninge til at sultestrejke uden for Udlændingestyrelsens kontor.

Eksamineret i juni

FN’s Menneskerettighedskomité har generelt til opgave at overvåge staternes overholdelse af forpligtelserne i FN’s konvention om borgerlige og politiske rettigheder. Konventionen, der er fra 1966 og har 168 parter, trådte i kraft i Danmark i 1971. Konventionen har til formål at beskytte en række klassiske frihedsrettigheder, herunder bl.a. ytringsfriheden, religionsfriheden, retten til familieliv og retten til privatliv.

Anbefalingerne fra FN’s Menneskerettighedskomité kommer efter at Danmark i juni 2016 blev eksamineret af komitéen.

Danmark indsendte i september 2015 vores seneste rapport til FN’s Menneskerettighedskomité om vores efterlevelse af FN’s konvention om borgerlige og politiske rettigheder. I den forbindelse blev Danmark den 20.-21. juni 2016 eksamineret af komitéen.

Alle stater, som er parter til FN’s konvention om borgerlige og politiske rettigheder, eksamineres som udgangspunkt hvert 5. år ved komitéen.

Den danske delegation var under eksaminationen sammensat af Forsvarsministeriet, Justitsministeriet, Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Sundheds- og Ældreministeriet, Udenrigsministeriet og Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet samt Udlændingestyrelsen, Grønlands Udenrigsdirektorat og Færøernes Udenrigs- og Handelsministerium. Det meddeler Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Læs komitéens anbefalinger og Danmarks seneste rapport her.