Forsvarer deres tropeskov med hjælp fra danske forskere og studerende

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Aktivister i Prey Lang Community Network modtog mandag den prestigefyldte miljøpris UN Equator Prize for at forsvare deres tropeskov med dansk hjælp. De var udvalgt blandt 1.462 nominerede fra i alt 126 lande.

Prisoverrækkelsen fandt sted på FNs klimatopmøde COP21 i Paris. Torsdag kommer de cambodjanske aktivister til Københavns Universitet for at fortælle deres historie under et arrangement, som er åbent for alle.

Afbrænding og ødelæggelse af tropiske skove er skyld i 20 procent af de menneskeskabte CO2-udslip på verdensplan.

Det går ikke kun ud over lokale beboere, men også det globale klima, når enorme skovarealer rundt om i verden bliver ryddet ulovligt. 20 procent af de menneskeskabte CO2-udslip stammer fra afbrænding og ødelæggelse af tropiske skove.

Bag projektet står den danske organisation Danmission og Københavns Universitet og – ikke mindst – lokale kræfter i Cambodja. Det unikke skovområde i det sydøstasiatiske land er på ca. 6.000 kvadrat km og levebrød for omkring 200.000 lokale beboere.

Alarm i tropeskoven

Det er et specielt projekt, hvor den moderne teknologi spiller en afgørende rolle.

Bevæbnet med mobiltelefoner, en særligt designet app og en hemmelig database går de lokale indbyggere i Prey Lang-skoven til kamp mod illegale skovhuggere og korrupte politikere i landet.

Seniorforsker Ida Theilade på Københavns Universitet, som netop er vendt hjem fra Cambodja, siger om projektet og den specielt dansk-designede app:

“Københavns Universitets har i samarbejdet med Danmission spillet en afgørende rolle i projektudvikling og design af app'en til smartphones. Dygtige ph.d.-studerende har stået for træningen af de lokale patruljer fra Prey Lang Community Network i  brug af app'en og uploading af dokumentationen”.

Danske studerende hjalp til

“Samtidig har Universitetets database over lokale skovressourcer været helt afgørende for at udvikle og systematisere overvågningen af biodiversiteten i området”, fortsætter Ida Theilade.

“KU-studerende står sammen med den lokale NGO for at opdatere databasen med indberetninger og udarbejde rapporter til medier og regeringen i Cambodja”.

“Projektet er i høj grad båret af utallige praktikanter og studerende fra KU. På den måde er det blevet et flagskib for internationalt samarbejde mellem unge i Cambodja og Danmark”, anfører Ida Theilade fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) på Københavns Universitet.

Torsdag den 10. december er det muligt at møde de cambodjanske aktivister, når de deltager i et seminar på Københavns Universitet, hvor skovprojektet bliver præsenteret for den danske offentlighed.

Det sker i Festauditoriet på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet på Bülowsvej 17 på Frederiksberg fra kl. 10 til 12. Arrangementet er åbent for alle interesserede.

Tilmelding til Christina Dahl Jensen, Danmission, på e-mail:

[email protected]

Se mere på

http://www.science.ku.dk/presse/nyhedsarkiv/2015/forsvarer-tropeskov-med-hjaelp-fra-danske-forskere-og-studerende

Link to the event in English: http://www.science.ku.dk/fakultetet/kalender/indigenous-people-in-cambodia-stop-illegal-logging-with-cell-phones-and-an-app-developed-at-copenhagen-university/