Frygt for kraftigt fald i støtten til sygdomsbekæmpelse

Forfatter billede

En uge inden et møde for donorlandene i New York, står det klart, at både Tyskland og Italien vil skære ned i deres bidrag til Den Globale Fonds arbejde med at bekæmpe malaria, tuberkulose og hiv/aids. Læger uden Grænser frygter, at fonden vil få meget svært ved at nå målet om at få tilsagn om 20 milliarder dollars, skriver MSF i sin seneste nyhedsartikel.

Den danske regering har de seneste tre år givet et årligt bidrag til Den Globale Fond på 175 millioner kroner, men den har umiddelbart ingen planer om at øge bidraget.

”Danmark bekræftede sammen med de øvrige FN-lande så sent som i sidste uge under topmødet om 2015-målene, at man vil fordoble indsatsen for at give adgang til behandling af alle hiv/aids-smittede. Men viljen til at give de nødvendige penge til fonden, er åbenbart ikke til stede”, siger direktør for Læger uden Grænser i Danmark, Michael G. Nielsen.

Den Globale Fond står bag to tredjedele af den internationale finansiering af bekæmpelse af malaria og tuberkulose, og næsten en fjerdedel af de penge, der bruges til at bekæmpe aids, kanaliseres gennem fonden.

Tvivlsomt om man når målet
For at kunne bevare og udvide sine programmer vurderer fonden, at der er behov for 20 milliarder dollars over de næste tre år. Pengene ville gøre fonden i stand til at give livsforlængende antiretroviral behandling til 7,5 millioner mennesker mod de 2,5 millioner, som fik behandling ved udgangen af 2009. Men det er meget tvivlsomt, om man bliver i stand til at nå målet, advarer den internationale medicinske humanitære organisation Læger uden Grænser.

De dystre forudsigelser kommer samtidig med at FN’s Verdenssundhedsorganisation, WHO, offentliggør en rapport, som viser, at det kun er tilstrækkelig finansiel støtte gennem for eksempel Den Globale Fond, der kan sikre at flere aids-patienter kan komme i behandling.

”Det er på grund af bidrag fra Den Globale Fond, at lande som Malawi har været i stand til at iværksætte programmer, der redder liv og genopbygger samfund, som er plaget af aids,” siger Marielle Bemelmans, Læger uden Grænsers landechef i Malawi. Sammen med landets sundhedsmyndigheder har Læger uden Grænser flere end 38.000 mennesker i behandling.

“Men over 200.000 mennesker har stadig behov for behandling her i Malawi. På verdensplan er det ti millioner mennesker, der har akut behov for medicin. Hvis donorlandene svigter og ikke fortsætter deres bidrag til kampen mod aids, vil mange års fremskridt være tabt på gulvet”, siger Marielle Bemelmans.

Store europæiske økonomier vender ryggen til
Bidraget fra Tyskland, som er den tredje største donor efter USA og Frankrig, ser ud til at blive nedjusteret væsentligt. Den tyske regering har planer om at skære sit bidrag med to tredjedele, og måske endda ophøre med at bidrage til fonden ved udgangen af 2011. Det er sandsynligt, at Italien overhovedet ikke vil donere penge til fonden.

Samme tendens oplever andre organisationer som for eksempel PEPFAR – den amerikanske præsidents Emergency Plan for AIDS Relief.

/mdo