Glæde over historisk aftale om beskyttelse af havområde i arktis

20120824-blue_sky_blue_ice_tslowry
Thomas Jazrawi

Ti lande er nu enige om at beskytte et stort havområde i Arktis mod fiskeri.

Kulden og isen har hidtil holdt mange af de nordlige polaregne fri for kommerciel udnyttelse, men med den globale opvarmning opstår der muligheder for søfart, fiskeri og andre gøremål. 

Der skal dog ikke åbnes op for fiskeri i de kommende 16 år. Det fremgår af en aftale mellem Danmark samt flere andre lande, herunder Canada, USA, Rusland og Kina.

Glæde i Grønland

Grønland er begejstret for vedtagelsen.

“Jeg er meget glad for, at de fem arktiske kyststater og de fem andre lande lykkedes med at blive enige om en aftale. Forhandlingerne har været svære, men det er vores fælles interesse, at vi passer godt på fiskeriressourcerne i Arktis”, udtaler Karl-Kristian Kruse, Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst.

“Jeg er glad for, at aftalen tager højde for de arktiske kyststaters særlige interesser i vores naboområde, nemlig det centrale arktiske ocean. Jeg er specielt glad for, at aftalen anerkender oprindelige og lokale folk og deres viden om økosystemerne i Arktis”, fortsætter han. .

I aftalen forpligter landene sig til ikke at fiske i området, indtil vi ved mere om fiskebestandene, lyder det i en presemeddelelse fra den grønlandske regering. Derfor indeholder aftalen også en opstart af et internationalt videnskabeligt samarbejde, der skal mødes regelmæssigt fremover. Aftalen anerkender arktiske oprindelige folks særlige viden om de marine økosystemer. 

Varme toner fra Greenpeace

Også i Greenpeace lyder der varme toner om aftalen. 

“Det her er en historisk dag for Arktis, som bestemt er værd at fejre. Millioner af mennesker fra hele verden har gennem lang tid bakket op om vores kampagne Save the Arctic, og det er blandt andet takket være dem, at det unikke område på toppen af verden nu bliver sikret mod ødelæggende fiskeri,” siger Jon Burgwald, arktisansvarlig i Greenpeace i Danmark.

“Aftalen i dag er et kæmpe skridt i den helt rigtige retning for det centrale Arktiske Ocean, og nu er det afgørende, at de selvsamme lande også bakker op om de igangværende forhandlinger i FN-regi, der gerne skulle munde ud i en global aftale for beskyttelse af alle havområder i internationalt farvand. Det er vigtigt, at de forhandlinger nyder bred politisk opbakning, også fra Danmark,“ fortsætter han.

Aftalen skal underskrives af ministre fra de ti lande i løbet af 2018, og Grønland har inviteret til at have ceremonien i Grønland.