Globalt Fokus: Både surt og sødt i EU-beslutning om udviklingsfinansiering

Laurits Holdt

Tirsdag d. 26. maj vedtog EU’s udviklingsministre unionens position på udviklingsfinansiering, de såkaldte rådskonklusioner om ”Et globalt partnerskab for fattigdomsudryddelse og bæredygtig udvikling efter 2015”.

Beslutning sker forud for FN’s konference om udviklingsfinansiering i Addis Ababa i juli.

Positionen indeholder flere positive elementer, der er på linje med Globalt Fokus’ holdning på området, skriver organisationen på sin hjemmeside.

Dette gælder særligt forpligtelsen på at sikre politik-kohærens for udvikling (PCD) i forbindelse med udviklingsfinansiering, samt ikke mindst en genbekræftelse af bistandsforpligtigelsen på 0,7 procent af BNI og 0.15-0.2 % af BNI til de mindst udviklede lande.

“Politik-kohærens” betyder, at styrke sammenhængen mellem EU’s politikker, så de understøtter udviklingslandenes mulighed for at løfte sig selv ud af fattigdom.

Desuden blev EU-landene enige om, at 0,7 procent af BNI forpligtelsen skal nås inden FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, der forventes vedtaget i september, udløber i 2030.

Helt op til udviklingsministermødet var der stor usikkerhed om, hvorvidt EU-landene ville forpligte sig til noget konkret på bistandsområdet.

Også skuffelser

EU-positionen skuffer dog ved ikke at støtte op om et af udviklingslandenes helt store ønsker i FN-forhandlingerne om udviklingsfinansiering: Et mellemstatsligt organ på skatteområdet under FN, hvor udviklingslandene kan deltage på lige fod i fastsættelsen af globale skattestandarder.

Læs også: IBIS: EU’s discountløsning udrydder ikke global fattigdom

En proces, der i dag foregår i OECD, hvor mere end 100 af verdens lande ekskluderes fra beslutningerne.

Derudover er det problematisk, at EU-positionen ikke forholder sig til de risici, som er forbundet med offentlige og private partnerskaber, og når bistandsmidler bliver brugt som katalysator for private investeringer. Ligesom det er meget bekymrende, at EU-positionen ikke støtter op om et stærk regelsæt, der beskytter menneskerettighederne.

Globalt Fokus følger forhandlingerne om udviklingsfinansiering tæt og har i forbindelse med fastlæggelse af EU’s position på området afgivet et høringssvar, sendt breve til Folketingets Europaudvalg og Udenrigsudvalg, samt haft foretræde for Europaudvalget d. 22. maj.

Læs EU’s position her.