Hvem plukker din tomat?

medu2
Migrantarbejdere i det sydlige Italien.
Foto: Dansk Initiativ for Etisk Handel
Laurits Holdt

Internationalt samarbejde

DIEH tager del i et internationalt projekt med de tilsvarende initiativer i Norge (Initiativet for etisk handel- IEH) og Storbritannien (Ethical Trading Initiative – ETI) for at begrænse udnyttelsen af migrantarbejde i den italienske tomatindustri.

Projektet inkluderer norske, britiske og danske detailvirksomheder, italienske producenter, NGO’er, forskningsinstitutioner, samt fagbevægelsen i Italien.

Italien er verdens tredje største producent af forarbejdede tomater, og udgør halvdelen af den europæiske produktion. Eksporten af forarbejdede tomatprodukter indbringer årligt over 11 mia. kr.

Men skæret fra kronjuvelen af Italiens landbrug overskygges af den omfattende udnyttelse af illegale migrantarbejdere med systematisk underbetaling og dårlige arbejds- og levevilkår til følge, skriver Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH).

Således anslås det, at de op mod 300.000 migrantarbejdere tilsammen udgør en tredjedel af arbejdskraften i den italienske landbrugssektor.

Med en eksportandel på 60 procent af de forarbejdede tomatprodukter, trækker problemstillingerne lange tråde ud i alle verdenshjørner. I Danmark udgør import af forarbejdede tomater fra Italien mere end 70 procent – og er dermed et akut problem for dansk detailhandel.

Gennem internationalt samarbejde har DIEH og detailvirksomhederne Coop Danmark og Rema1000 arbejdet på at forbedre vilkårene for arbejdere i tomatindustrien.

”Udnyttelse af migrantarbejdere er ikke et nyt problem. I samarbejde med internationale partnere og dansk detail, peger DIEH ikke blot på det velkendte problem, men også på en række værktøjer og klare anbefalinger, som er udviklet til at skabe konkrete forbedringer i branchen til gavn for de mennesker, der sørger for, at vi har tomater til madpakken,” siger Mette Boye, direktør i DIEH.

Anbefalingerne i rapporten tager udgangspunkt i FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv.

Næste skridt er, at flere virksomheder begynder at arbejde med anbefalingerne så der sker konkrete forbedringer for migrantarbejderne.

Rapporten, “Counteracting exploitation of migrant workers in Italian tomato production” udgives onsdag 9. december 2015 og kan hentes her: http://bit.ly/21IVllQ

På baggrund af rapporten inviterer DIEH fødevare-og detailvirksomheder til åbent netværksmøde om migrantarbejde i fødevareindustrien onsdag d. 27. januar 2016.

Om DIEH

DIEH er en multistakeholder organisation, som samler virksomheder, branche- og erhvervsorganisationer, fagbevægelsen, offentlige instanser samt NGO’er for at fremme international handel, der respekterer menneske og arbejdstagerrettigheder og bidrager til en bæredygtig udvikling i globale værdikæder.