Hver tredje kvinde oplever fysisk eller seksuel vold

jehan_ocha_giles_clarke
17-årige Jehan fra Yemen mistede synet på sit højre øje, da hendes mand bankede og mishandlede hende, inden han forlod hende.
Foto: OCHA/Giles Clarke (arkiv)
Forfatter billede

Seksuel mishandling og udnyttelse. Tvangsægteskaber, hvor børn indgår, og alt for tidlige graviditeter. Fysisk vold, chikane og pres.

Millioner af piger og kvinder verden over oplever seksuel og fysisk vold, særligt i områder, der er præget af naturkatastrofer eller krig og konflikt.

Statistikkerne viser, at hver tredje kvinde rundt om i verden enten har oplevet fysisk eller seksuel vold, eller vil komme til det på et tidsounkt i sit liv.

En ”epidemi” af vold mod kvinder, som UNICEF’s øverste chef, Henrietta Fore, betegner det ifølge UN News.

”For millioner af piger, der er fanget i humanitære kriser, er dette ikke fjerne mareridt – det er de daglige realiteter,” sagde UNICEF-chefen på en konference fredag i den norske hovedstad, Oslo.

Men volden kan forebygges og undgås, lød det på konferencen, hvor delegerede fra en række lande var samlet. En gruppe lande bestående af umage makkere som Norge, Irak, Somalia og De Forenede Arabiske Emirater sammen med en række FN-agenturer og Den Internationale Røde Kors Komité havde taget initiativ til at få bugt med seksuel og kønsbetinget vold.

Ikke en skjult rædsel

Gennem en lang række besøg i lande, der er hærget af krig, har FN’s humanitære chef, Mark Lowcock, med egne øjne set de store lidelser, civile er udsat for, og hørt talrige fortællinger om krænkelser af folkeretten.

”Seksuel og kønsbetinget vold er ikke længere en skjult rædsel”, fortalte han på konferencen i Oslo.

”Det foregår åbent, og der er virkelig ingen undskyldning for ikke at gøre noget mod dette afskyelige fænomen i humanitære kriser”, sagde han.

De mennesker, der har været udsat for vold eller er i risikozonen for at blive udsat for det, har brug for støtte tæt på de steder, hvor de bor. Det kan blandt andet ske ved at støtte små ngo’er for voldsramte kvinder i de lande, hvor problemet er værst, mener Mark Lowcock.

Selv om indsatsen mod den seksuelle og kønsbetingede vold er blevet styrket i de seneste år, er der stadig meget arbejde forude, hvis problemet skal mindskes. Det handler især om at forebygge vold og hjælpe ofrene.

”Vi ser frem til en øget politisk vilje og finansielle løfter, så de kvinder og piger og alle ofre kan hjælpes, så vi kan styrke det forebyggende arbejde og beskytte dem, der har været igennem dette,” sagde Natalia Kanem, der er direktør for United Nations Population Fund (UNFPA).

Små aktører vigtige i indsatsen

Konferencen kommer på et afgørende tidspunkt for Somalia, der også havde en delegation med i Oslo. Somalia er ved at behandle et første lovforslag, der skal bekæmpe seksuel vold mod kvinder.

”Vedtagelsen af denne afgørende lov viser vores regerings vilje til at sikre retfærdighed for ofrene for seksuel vold,” siger den somaliske minister for kvinders rettigheder og menneskerettigheder, Deqa Yasin.

På konferencen blev der givet tilsagn om 363 millioner dollars, svarende til over 2,4 milliarder kroner, fra 21 lande.

Pengene skal bruges til at støtte de indsatser, som FN, ICRC og diverse ikkestatslige organisationer står bag – herunder også en lang række små, lokale aktører og kvindegrupper, der arbejder for at forhindre vold mod kvinder.

For med lidt hjælp har de piger og kvinder, der udsættes for vold, en styrke og en vilje til at ”komme over den vold, der er blevet påført dem” og gå i skole, finde arbejde og støtte ”andre kvinder og børn, der har været igennem de samme vanskeligheder”, siger Henrietta Fore.

”Selv om de har været igennem forfærdelige uretfærdigheder, er de ikke defineret af det, som de har været igennem”.