International kultur på skoleskemaet – det skal være sjovt og relevant

Forfatter billede

Det skal være sjovt at lære om andre lande, og det skal være relevant. Derfor er Kalundborg Kommune gået med i et europæisk projektsamarbejde, der involverer besøg af unge kulturarbejdere fra nogle af verdens fattigste lande.

Skolerne i Kalundborg vil i de kommende tre år give genlyd af fremmede instrumenter og mærkelige sprog, skriver SPOR media i en pressemeddelelse torsdag.

Eleverne vil spise anderledes mad og få indblik i levevilkårene i fjerne lande – og nogle af dem få venner med en anden hudfarve og et andet sprog. Har man først grinet, svedt og snakket sammen, spiller kulturforskelle og sociale skel en mindre rolle.

De unge gæster kommer med en bred variation af kulturelle udtryk. Der vil være linedansere fra Asien, musikere fra Afrika og klovne fra Latinamerika. Fælles for dem er, at de er trænede kulturarbejdere, der bl.a. kan lære danske børn at smide nogle af hæmningerne – og måske optræde på en scene.

Sammen med kulturorganisationen SPOR Media deltager Kalundborg Kommune i et EU-støttet projekt, der har til formål at hjælpe børn og unge til at forstå verdens fattigdomsproblemer og til at agere i en globaliseret verden.

Gennem projektet får børnene besøg af jævnaldrende fra andre kulturer og får således styrket deres ’interkulturelle kompetencer’.

Nabokommuner inviteres

Selv om det er Kalundborg Kommune, der har underskrevet samarbejdsaftalen med EU, forhindrer det ikke andre i at være med i projektet, og specielt partnere i Kulturregion Midt- og Vestsjælland har en stående invitation til at deltage.

I år er tilbuddet efter sommerferien at få besøg af en cirkusgruppe, Phare Ponleu Selpak fra Cambodja.

Gruppen er kendt for sine professionelle artister af international kvalitet og for sit sociale arbejde, der giver fattige børn og unge en chance i livet. Phare Ponleu Selpak laver moderne cirkus, der mikser en traditionel cambodjansk kmer-kultur med de problematikker, unge af i dag beskæftiger sig med.

Cambodja er et af verdens fattigste lande, og projektet modtager i år støtte fra det danske Center for Kultur og Udvikling.

Dialog i Europa

Kalundborg Kommune samarbejder med Köln Kommune i Tyskland, Langenlois i Østrig, Plovdiv i Bulgarien og Sezana i Slovenien.

Projektets overordnede formål er at skabe dialog mellem unge fra Nord og Syd om fattigdom og øvrige levevilkår, men der vil nu også indgå en europæisk komponent, som fokuserer på erfaringsudveksling mellem kommunerne.

Det første koordineringsmøde blev holdt i Köln i juni i fjor – med Rhin-byens borgmester som vært – og med besøg af kulturgruppen Shangilia fra Kenya.

Yderligere oplysninger hos:
Søren Vind, Børnekulturkonsulent Kalundborg Kommune.
e-mail: [email protected] og tlf: 40 79 01 01
Gitte Jakobsen, Kulturdynamo SPOR Media.
e-mail: [email protected] og tlf: 20 93 00 36