Jyder topper i fodbold – ikke i pant

Forfatter billede

Jyske superligahold har masser af succes, når de indtager fodboldbanen i denne sæson. Men de kolde fra kassen, der drikkes under vinderkampene, bliver ikke doneret som pant til fordel for velgørende formål. Her vinder københavnerne og resten af Sjælland stort.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra CARE Danmark onsdag, som opsummerer tallene for, hvem der i første halvår af 2013 har givet mest i velgørenhed via Coop-butikkernes pantknapper.

Indbyggerne i hovedstaden og på Sjælland har i 2013 foreløbig doneret mere end 1,6 millioner kr. til CARE Danmark og Børns Vilkår, som administrerer velgørenhedsknapperne i Coops butikker. Indbyggerne i Nordjylland og Midtjylland har derimod doneret knap 850.000 kroner.

“Tallene fortæller os ikke hvorfor, men der er en klar tendens, der viser, at københavnerne har lagt en mere offensiv strategi i forhold til velgørenhedsknappen end folk i Midt- og Nordjylland, der er mere tilbageholdne”, siger fundraisingchef i CARE Danmark, Sisan Bové.

Glæde trods afslørende tal

Forskellen på lysten til at give mellem indbyggerne på Sjælland og i Jylland bliver endnu tydeligere, hvis man kigger på donations-statistikken per indbygger.

Hovedstadens befolkning har doneret 0,64 kroner i gennemsnit per indbygger siden begyndelsen af 2013. I bunden ligger nordjyderne med blot 0,36 kroner per indbygger.

Men det slår ingen skår i glæden hos CARE Danmark, som nyder godt af pengene sammen med Børns Vilkår.

’Uanset hvor meget der kommer ind, er vi glade for hver eneste krone. De kan nemlig hjælpe fattige familier til at få gang i en mikro-opsparing, der sikrer mad på bordet og sender børnene i skole. Alle pengene bliver godt givet ud, og selv små beløb, er med til at skabe store resultater,’ siger Sisan Bové.

Velgørenhedsknappen

Velgørenhedsknappen findes i Coops over 1.200 butikker i Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Irma og Fakta-kæderne.

Pengene fra knappen går dels til CARE Danmarks arbejde for verdens fattigste og mest udsatte familier. Arbejdet er fokuseret på hjælp til selvhjælp og forebyggelse af katastrofer og fødevarekriser i udviklingslandene.

Organisationen opretter f.eks. spare-låne-grupper, hvor fattige kan spare op og tage lån. Her får de undervisning i at investere i tiltag, der er med til at forbedre deres levevilkår såsom landbrugsudvikling, skolegang og start af deres egen virksomhed.

Pengene til Børns Vilkår går til at hjælpe de mest udsatte børn i Danmark med alt fra digital mobning til omsorgssvigt. Det sker bl.a. via BørneTelefonen, SkoleTjenesten og Bisidning.