København slog Paris i omtale – Klimatruslen får mindre spalteplads i medierne

cimg1251
Thomas Jazrawi

17. april 2016

Verdens mægtigste mand har kaldt det den største trussel.

Men trods den amerikanske præsidents udtalelse om klimaforandringer, bliver udfordringen omtalt mindre i medierne.  

Det viser et ny studie af International Fund for Agricultural Development (IFAD). Rapporten har undersøgt forsider på medier i Storbritannien, Frankrig og USA to måneder før og to måneder efter det store klimatopmøde i Paris i december.

Konklusionen er, at klimaet sjældent når forsiderne, og at der faktisk er sket et fald i dækningen.

Derudover konkluderer studiet, at medierne sjældent kæder klimaforandringerne sammen med andre emner som konflikt, landbrug og migration, der ellers tit får spalteplads.

En anden undersøgelse har vist, at klimakonferencen COP15 i København i 2009 blev dækket mere intensivt af internationale medier end runden i Paris, der i modsætning til topmødet i den danske hovedstad endte med en aftale.

Undersøgelsen foretaget af University of Colorado Boulder viser, at COP15 resulterede i 714 artikler, mens COP21 i Paris kun blev omtalt i 534.

Mere drama i København

Truslen fra klimaforandringer bliver mere og mere nærværende, og den seneste rapport fra FN’s Klimapanel konkluderede, at konsekvenserne allerede kan mærkes over hele kloden.

Derfor kan det virke underligt, at medierne rapporterer mindre om truslen. Det kan have noget med processen i de to topmøder og mediernes generelle nyhedskriterier at gøre. Mens forhandlingerne ved COP21 denne december gik forholdsvist glat, var topmødet i København fyldt med drama.

Max Boykoff fra University of Colorado Boulder forklarer, at der havde været en stor skandale lige op til forhandlingerne, den såkaldte ”climate gate”, hvor lækkede dokumenter fik klimaskeptikere til at tale om klimavidenskaben som en sammensværgelse.

Desuden tog den amerikanske præsident til København for at redde forhandlingerne i de sidste hektiske dage.

“Disse to eksempler leverede afgjort kroge og måder at indramme historier på”, siger Boykoff til Climate Home.

Derudover var der store skænderier mellem rige og fattige lande, særligt efter Lars Løkke Rasmussen, der ledte forhandlingerne de sidste dage i 2009, præsenterede en tekst, som var udarbejdet i en lukket kreds.

I modsætning fik franskmændene stor ros for deres diplomatiske snilde ved Paris-topmødet.

”Der var en langt mere sofistikeret og kompleks behandling i pressen, og derudover var der ikke en ramme af konflikt, som var meget fremtrædende i opbygningen [i 2009]”, lyder det fra Boykoff.

Manglende fokus på sammenhænge

I sidste uge diskuterede forfatterne til rapporten fra IFAD den mangelfulde mediedækning. Det skete ved International Journalism Festival i den italienske by Perugia.

Her blev det bl.a. vendt, hvordan medier sjældent kæder klimaforandringer sammen med migration. Sidstnævnte er ellers et emne, der rydder forsider internationalt for tiden.

”Når de dækker naturkatastrofer, krige og andre kriser, ser vi, at medierne ofte kører slalomløb udenom årsagerne til disse ødelæggende begivenheder”, påpegede Patricia Thomas fra Associated Press Television News. 

Tilhørerne mente, at sammenhænge mellem klimaforandringer, fødevaresikkerhed og migration ikke bliver omtalt i medierne, viste en holdningsforespørgsel under selve arrangementet.

Det sker selvom der ifølge paneldeltagerne er en sammenhæng mellem klimaforandringer og migration, hvor sidstnævnte emne ellers er blandt mediernes favoritter.

”Konflikt er altid forbundet med naturressourcer og adgang til dem. Småbønder, der ikke kan dyrke noget på grund af tilstanden af deres jord, migrerer mod byer for at søge efter et bedre liv”, fortalte Jacopo Monzini fra IFAD.

”Denne vækst af byerne er et arnested for konflikt. Du hører aldrig om konflikt i områder, hvor der er tilstrækkelig naturressourcer for alle”, tilføjede han.

Han påpegede ligeledes, at det er nødvendigt med en velinformeret offentlighed.

”Pressen må sætte fokus på disse emner, så politikere kan sætte ind hurtigere. Lande, der modtager flygtninge, vil bedre kunne forstå, hvorfor mennesker ankommer til deres lokalsamfund, hvis de kan få forståelse for det gennem medier”, lød det fra Monzini.

Læserne vil gerne vide mere om klima

Undersøgelsen fra IFAD konkluderer også, at læsere gerne vil vide mere om klimaforandringer og deres sammenhæng med fødevaresikkerhed, konflikt og migration.

International Migration Organization (IMO) har i årevis arbejdet for at få verdens ledere til at diskutere udfordringen i de internationale klimaforhandlinger.

Flere eksperter peger på, at vi kan forvente langt større flygtningestrømme i fremtiden på grund af klimaforandringernes pres. IMO mener imidlertid slet ikke, at verdens ledere er klar til det.  

Læs en historie om det her: https://globalnyt.dk/content/klimaforandringer-og-en-ny-aera-af-fordrevne-uden-fortilfaelde

I Paris blev det besluttet, at man vil oprette en task force, der skal arbejde med migration, som forårsages af klimaforandringernes hærgen.

Der bliver næppe færre historier om klimaforandringer og deres konsekvenser i fremtiden, da den globale temperatur vil fortsætte med at stige i mange årtier til trods for indgåelse af den nye globale klimaaftale i Paris.

VI føler os ikke truffet af kritikken på Globalnyt. Her er lidt udpluk fra vores eget arkiv om klimaforandringernes sammenhæng med konflikt og migration:

Nyt studie viser sammenhæng mellem klimaforandringer og Syriens kaos: https://globalnyt.dk/content/nyt-studie-viser-sammenhaeng-mellem-klimaforandringer-og-syriens-kaos 

Vigtigste klimakonference i 6 år bliver kaldt “fredens topmøde”:

https://globalnyt.dk/content/vigtigste-klimakonference-i-6-aar-bliver-kaldt-fredens-topmoede 

Mellemøsten tørster – og adgang til vand spiller stor rolle i konflikterne (fra da vi hed U-landsnyt.dk): http://u-landsnyt.dk/nyhed/27-07-14/mellem-sten-t-rster-og-adgang-til-vand-spiller-sto