Kommentator til SF: Svært at finde u-lande, der ikke er korrupte

Forfatter billede

Det bliver yderst vanskeligt at finde u-lande uden korruption, som er kvalificerede til at få dansk udviklingsbistand, anfører seniorforsker Lars Engberg-Pedersen efter SFs seneste udmelding om regeringens planlagte u-landsbesparelser. Samtidig mener en politisk kommentator, at venstrefløjen vil gå langt for en rød finanslov. 

Det skriver Berlingske torsdag.

Vurderingen kommer efter, at SFs leder, Pia Olsen Dyhr, har udtalt, at  “hvis der er lande, som er korrupte eller bruger pengene på militær, har vi ikke noget problem med at kigge på det”.

Lars Engberg-Pedersen, der er forsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), siger til Berlingske, at “det vil være svært at finde modtagerlande, som ikke er korrupte. Alle lande bruger jo også penge på militæret, så SFs udmelding ligner et carte blanche til at skære virkelig dybt i bistanden – hvis udtalelsen står til troende”   

Eksempelvis står det gennemkorrupte Afghanistan til at blive største aftager af danske u-landsmidler de kommende år og med bred politisk opbakning til det herhjemme. 

Tilbage står dog, at SF ikke er villig til at skære 2,5 milliarder i udviklingsbistanden og overføre dem til asyludgifter i 2015. Der kan i givet fald kun blive tale om et betydeligt mindre hug. 

Samtidig betegnede politisk redaktør Jesper Termansen fra Radio24syv det som et “lille forsonligt skridt”, at SF og Enhedslisten alligevel synes klare til at skære i udviklingsbistanden – så længe, det sker de “rigtige steder”.

“Det er hverken til gavn for venstrefløjen eller regeringen at gå til valg splittet på finansloven. Men på grund af de her eksplosivt voksende asyludgifter og regeringens indstilling til, hvor pengene skal findes, er de i realiteten tilbage ved udgangspunktet”, siger Termansen ifølge Berlingske.

Efter sidste års overraskende finanslovaftale med blå blok – fremprovokeret af en tvist med Enhedslisten – er især dette parti meget optaget af, at efterårets forhandlinger skal ende i en aftale.

Derfor går venstrefløjen nu med til at betale en del af ekstraudgifterne til de mange asylansøgere ved at skære i støtten til erhvervsstøtteprogrammer eller korrupte lande, vurderer han.