Korruptionssag rammer skolebørn og lærerstuderende i Mozambique

Redaktionen

Nul-tolerance overfor korruption i Danidas samarbejdslande rammer skolebørn og lærerstuderende i Mozambique, hedder det i en artikel i dagbladet Information 24. juli

Af journalist John Bruun

I december 2005 stoppede den danske ambassade i Maputo udbetalingen af støtte til uddannelsessektoren i Mozambique på grund af korruption.

Den drastiske sanktion mødes af kritik fra mange i landets uddannelsessektor og i Danida: – Det var unødvendigt at straffe tusindvis af børn i de 2 provinser, der ikke var berørt af korruptionssagen, siger Jørgen Friis, chefrådgiver for Danida.

Danmark har ellers bevilget 560 millioner kr. til uddannelse i perioden 2002-2007. I dag henstår stadig ca. 240 mio. kr. til programmet. Penge, der bl.a, skulle være anvendt til at opføre et større antal skoler og 5 lærerseminarier i provinserne Cabo Delgado og Tete.

Imidlertid kom pengene ikke til udbetaling, fordi undervisningsdirektoratets ledelse i Zambezia-provinsen havde sjusket med forvaltningen af midlerne, og Danidas finansrådgiver i provinsen svindlede med regnskabsaflæggelsen.

Dette førte i første omgang til et krav fra Danida om tilbagebetaling af 9,6 millioner kr. Disse penge blev betalt tilbage den 2. Februar 2007.

En revision af andre dele af programmet førte i april til et yderligere tilbagebetalingskrav på knap 5,8 mio. kr. Et krav, som er anerkendt af Mozambiques regering. Når pengene er tilbagebetalt, vil sagen fra dansk side blive betragtet som afsluttet.

Danmarks nul-tolerance-politik overfor korruption kritiseres af mange i undervisningssektoren for at spænde ben for Danidas egne udviklingsmål.

Kritikken går på, at pisken rammer uskyldige, når svindel med Danida-penge i en provins lammer opførelsen af skoler og lærerseminarier i andre provinser i et land, hvor udviklingen væk fra analfabetisme og fattigdom kun kan gå for langsomt.

Zaida Cabral er uddannelsesrådgiver for Danida, har arbejdet 30 år i undervisningssektoren og er tidligere nationaldirektør for grunduddannelse. Hun mener, at Danida burde have taget det mere roligt og afgrænset sanktionerne til Zambezia-provinsen: – Zambezia-sagen har haft enorm betydning. 5 planlagte seminarier er ikke blevet bygget, anfører hun.

Carlos Lauchande, der i mange år har arbejdet som forsker for INDE (undervisningsministeriets forskningsinstitut), siger, at Danmarks støtte til bygning af seminarier og skoler er meget vigtig:

– Det er et stort problem, hvis Danida trækker sig helt ud med deres penge til undervisningssektoren, siger han.

Han kritiserer Danida for at stille sig på sidelinjen i modsætning til hvad han kalder at indtage en solidarisk holdning, som ikke bremser udvikling.

Niels Richter, souschef på den danske ambassade i Maputo og ansvarlig for uddannelsesprogrammet forklarer, at motivationen fra dansk side til at involvere sig i uddannelsessektoren er den enorme udfordring Mozambique står overfor for at få børn i skole og gennemføre et grundskoleforløb i en situation, hvor der i dag er flere elever end nogensinde pr. lærer – omkring 74.

Han mener imidlertid, at den hårde danske kurs overfor korruption er nødvendig, hvis Danmark skal medvirke til, at Mozambique bliver korruptionsfrit:

– Når noget er galt, er det vigtigt med en reaktion. Vi skal støtte systemet, men vi skal også reagere. Det går altid udover uskyldige. Det er umuligt at undgå, anfører han.

Richter håber personligt, at programmet vil blive forlænget, når sagen er løst, så pengene ikke er tabt for uddannelsessektoren i Mozambique.

For Niels Richter er det vigtigt at understrege, at det var en lokal ansat Danida-rådgiver, der svindlede med regnskaberne.

For Dina Bak, der er direktør for Mozambiques eneste seminarielæreruddannelse, som drives af ADPP (U-landshjælp fra Folk til Folk), har korruptionssagen betydet, at 10-15 lærere alligevel ikke fik deres videreuddannelse. De havde ellers fået tilsagn om at få uddannelsen finansieret af Danida.

Dina Bak har arbejdet med uddannelse i Mozambique siden 1988 og ofte været indblandet i at skulle løse problemer i mindre skala med korruption. Hun fortæller, at for ADPP har det altid været vigtigt at reagere så hurtigt som muligt på problemerne og få korruptionen bremset, uden det har stoppet projekterne:

– Jeg synes, det er fuldstændig hen i vejret at Danida stoppede alle udbetalinger. Jeg synes, de skulle have inddæmmet problemet. Det er de forkerte, det går ud over, mener hun.

Artiklen stod i dagbladet Information tirsdag den 24. juli og er stillet til rådighed for u-landsnyt.dk af forfatteren.