Kulturredaktionens liste med julegaver

Forfatter billede

Her dagen før dagen før dagen giver U-landsnyts kulturredaktion deres bud på, hvilke gaver de ville lægge under træet juleaften.

Boggaverne lægger op til en stille stund med mandler og mandariner i sofaen, mens musikgaverne vil sætte gang i den slæbende dans om træet.

Af Lone Højsgaard, medlem af kulturredaktionen, & Maria Bierbaum Oehlenschläger, kulturredaktør

BOGGAVER

Siden maj 2011 har kulturredaktionen omtalt og anmeldt en række bøger. Fra den bunke har vi plukket nogle ud, som, vi tror, vil gøre sig godt i rødt papir og glimmergavebånd og med et til-og-fra-kort med onklen, kusinen eller kæresten på.

Til den unge med løftet blik, ørerne ude og et bankende urbant hjerte: Dansk Gadekunst

”Gadekunsten kan anses for at være en gave fra anonyme aktører til byerne. Denne gave har vi pakket ind og givet videre.”

Sådan skriver redaktør Lasse Korsemann Horne i forordet til værket Dansk Gadekunst, som du nu også kan pakke ind og give videre.

Bogen udkommer uden om forlag, og forfattere, kunstnere, layoutere, redaktion, grafikere og trykkeri har arbejdet gratis for at udgive bogen, så alle indtægter kan gå ubeskåret til dækning af International Børnehjælps projekter i Uganda, Indien, Bangladesh, Sri Lanka, Uganda og Bulgarien. Projekter, som du støtter ved at købe bogen.

Bogen udgives med forskellige smukke unikaomslag tegnet og illustreret af bl.a. HuskMitNavn, Stangtennis, Lints og Juse One ved henvendelse på [email protected], så der er mulighed for at customize gaven.

Lasse Korsemann Horne: Dansk Gadekunst, 440 sider med håndtrykt, signeret og nummereret omslag. Pris: 349,95

Læs anmeldelsen på u-landsnyt.dk her: http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/30-11-11/dansk-gadekunst-velgorenhed-i-bogform

Til den, der holder af historiske bøger med en opsang til samtiden: Menneskeudstilling

Bogen “Menneskeudstilling” får sin læser til at smide Clevins Rasmus-bøger i skraldespanden og sende et skeptisk blik mod Lejre.

Det er et stykke uberørt om ikke ligefrem ukendt stykke Danmarkshistorie, Rikke Andreassen og Anne Folke Henningsen lægger frem for deres læsere i Menneskeudstilling. Det 300 sider lange værk handler om, hvordan bl.a. Zoologisk Have og Tivoli i årene 1878 til 1909 var værter for op til 50 fremvisninger af eksotiske mennesker.

Rikke Andreassen og Anne Folke Henningsen:
Menneskeudstilling – Fremvisninger af eksotiske mennesker i Zoologisk Have og Tivoli
312 sider. Indbundet.
Rigt illustreret.
Pris: 299 kr.

Læs anmeldelsen her: http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/16-11-11/et-morkt-kapitel-i-danmarks-historie-menneskeudsti

Til kæresten og konen som hyldest til hverdagens utrættelige kærlighed: Pablo Nerudas ”100 kærlighedssonetter”

”Her er brødet, vinen, bordet, opholdsstedet:
Alt hvad en mand og kvinde og livet behøver.”
(Kærlighedssonet LIII, v. 1-2)

Den chilenske digter og nobelpristager Pablo Neruda skrev i årene 1955 – 1957 sine hundrede kærlighedserklæringer til sin kone Matilde Urrutia. Det er inderligt, blottet og en stille hyldest til den kærlighed, som hverdagen, havet og huset baner vejen for.

Kærligheds-sonetterne udkom oprindeligt i samlingen ”Cien sonetos de amor” fra 1960, og
nu foreligger de altså på dansk i oversættelse af Peer Sibast.

Pablo Neruda: 100 Kærlighedssonetter, 122 sider, Forlaget Sohn.
Pris; 199 kr. (sohn.dk)

Læs anmeldelsen her: http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/21-09-11/pablo-neruda-con-amore

Til den, der ikke lader sig hæmme af nationale grænser og jantelov: Med verden som hjem

Paul Walleviks erindringer ”Med verden som hjem – en global iværksætters liv” er
en bog for den med forretningstalent og is i maven. I bogen fortæller Wallevik, hvordan han bosætter sig i et udviklingsland og derfra med sin særlige fine kombination af geniale ideer, iværksætterånd, held og dygtighed kan se et imperium vokse.

”Man må – som ræven – skabe sig mange udveje. Når én så lukker sig, så har man en ny,” skriver Paul Wallevik, der nu er mangemillionær og bosat i en lækker lejlighed på luksuscruiseren ”The World”.

Med verden som hjem – en global iværksætters liv. Paul Walleviks erindringer fortalt til Gretelise Holm.
Forlaget Munk & Syberg
218 sider
289 kroner

Læs anmeldelse her: http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/20-08-11/paul-wallevik-snu-som-en-raev

MUSIKGAVER

Kulturredaktionen har i årets løb været til koncerter og lyttet til album fra hele verden. Verdensmusikscenen i Danmark viser sig i mellemtiden overordentligt sprudlende, og derfor anbefaler vi at pakke tre af disse danske verdensmusikkunstnere ind og lægge under træet.

Til den, der holder af Buena Vista Social Club: Eliel Lazo: El Conguero

Den unge cubanske congasspiller Eliel Lazo løb med prisen for bedste World Album ved årets Danish Music Awards for albummet ”El Conguero” – et ”forrygende flot dansk-cubansk album med top-energisk afro-cubansk musik,” skriver musikmagasinet Gaffa.

Eliel Lazo optrådte for første gang i Danmark i 2004, da blev han inviteret hertil af DR Big Band, og bare tre år efter bosatte han sig her.

El Conguero er et dansk/cubansk album med Eliel Lazo som komponist og kapelmester og perkussionist. Han bliver bakket op af 27 musikere af dansk eller cubansk oprindelse.

Til den med særlig sans for griotsang og kora: Dawda Jobarteh: Northern Light Gambian Night

Gambianske griot-traditioner videreføres og udvikles af koraspilleren Dawda Jobarteh, der siden 1999 har været bosat I Danmark.

Nu står den gambianske koraspiller for første gang frem med eget album Northern Light Gambian Night.

“Har man endnu ikke stiftet bekendskab med koramusikken er Dawda Jobarteh garanti for bade tradition og fornyelse,” skriver dagbladet Information

Sangene er først og fremmest båret af Dawda Jobartehs melodiske koraspil og vocal, og spænder fra milde stemninger til mere hårdtslående rytmer og pedal-effekter

På hans nye album spiller han duet med den nulevende kora-mester Toumani Diabaté fra Mali.

Til alle (!): Vanja Santos: Virtual Bossajazzsamba

”Hendes særprægede stemme og frasering går ikke blot gennem marv og ben men rammer også direkte i hjertekulen,” skriver Politikens Boris Rabinowitsch i sin anmeldelse af Vanja Santos – den brasilianske Björk.

Vanja Santos er brasilianer bosiddende i Danmark. Hendes musik har brasilianske rødder, men er en stærk og kraftfyldt blanding af amerikansk/europæiske jazz/rock, funk, bossanova og brasiliansk pop.

Hun har nu begået en ny CD ”Virtual Bossajazzsamba”, der er en blanding af egne og andres kompositioner:

“With this new album she has created a work, which shows, that we in Denmark at least have one singer, who can be compared to the big ones. Original and first and foremost with feeling and competence in every line.” (Torben Holleufer, GAFFA-magazine 2011)

Tak for i år

Med disse anbefalinger vil U-landsnyts Kulturredaktion takke alle dem, der har bidraget med bøger, koncertbilletter, billeder og pressemeddelelser i det forgangne år. Vi glæder os til at fortsætte det gode samarbejde i 2012.

Glædelig jul og godt nytår!