Cambodjas regering under ledelse af premierminister Hun Sen strammer i stigende grad grebet om halsen på de demokratiske kræfter i landet. Og det i et omfang så det nærmer sig et egentligt kvælertag.
Dermed får politiske aktører, civile organisationer, NGO’er og borgere endnu sværere ved at kritisere regeringen.
Et praktisk træk for premierminister Hun Sen, der netop har fejret de første 30 år på posten, når han og regeringspartiet CPP inden alt for længe skal varme op til næste valg i 2018.
Det gør chancen, eller risikoen om man vil, for et 40-års jubilæum noget mere sandsynlig.
Læs også Premierminister Hun Sen og hans 30 år på posten
Først stækkes forenings- og forsamlingsretten
Et af de kraftigere greb, der for alvor har fået både nationale og internationale kræfter til at gispe efter demokratisk og menneskeretlig luft, fandt sted for nylig. Det skete, da regeringen gennemført den såkaldte LANGO-lov (Law on Associations and NGO).
Loven skal regulere foreninger og organisationer, uanset deres størrelse og formål.
I følge regeringen har den nye LANGO-lov primært til formål at begrænse omfanget af terroristceller og hvidvaskning af penge i landet.
I virkeligheden har den givet myndighederne meget vide rammer for at begrænse og kontrollere alle former for civile forsamlinger i landet. Og meget tyder på, at særligt regeringskritiske forsamlinger og organisationer vil mærke til de nye begrænsninger og den kraftige kontrol.
Læs også Ny lov vil lukke munden på regeringskritiske røster
Ny lovgivning kan gøre livet surt for NGO’er
Oppositionspolitikere fængsles
Et andet godt trick til at lukke munden på politiske modstandere er at få dem fængslet. Særligt to højaktuelle eksempler er i en cambodjansk kontekst værd at bemærke:
En senator fra landets største oppositionsparti, CNRP, er netop blevet fængslet i huj og hast. I forbindelse med en konflikt mellem oppositionspartiet og regeringspartiet, om den fysiske placering af en grænsestrækning mellem Cambodja og Vietnam, havde den nu fængslede senator lagt et billede af en forkert grænseplacering på Facebook.
Premierminister Hun Sen så opslaget som en bevidst provokation og opfordring fra oppositionen til politisk ulydighed, hvis da ikke til direkte revolution – en risiko han jævnligt ynder at koble sammen med oppositionen.
Han var derfor ikke sen til at udnævne oppositionspolitikeren som forræder og til at forlange ham fængslet øjeblikkeligt. En senator kan ifølge cambodjansk lovgivning kun fængsles og retsforfølges, hvis senatet fratager ham hans politiske immunitet. Det var der ikke tid til at vente på i dette tilfælde. Det er dog sket efterfølgende.
Et regeringsvenligt retssystem
For nylig blev 11 medlemmer af oppositionspartiet, CNRP, fængslet og de har efterfølgende modtaget domme på mellem syv og 20 års fængsel.
Regeringspartiet med Hun Sen i spidsen har anklaget dem for at have opildnet til oprør mod den nuværende regering under en større demonstration i 2014, der udviklede sig voldeligt.
Domstolene har fundet regeringens anklager begrundede, det gør domstolene oftest, og oppositionspolitikerne kan se frem til årevis bag tremmer.
Som følge af de forværrede forhold for menneskerettigheder og demokratiske kræfter i landet, har en gruppe nationale og internationale organisationer i samlet flok nu rettet henvendelse til UNHCR for at sikre sig, at FN-systemet lever op til sit ansvar for at holde Cambodja fast på landets nationale og internationale forpligtelser.