Lad os gøre drømmen om en verden uden fattigdom til virkelighed

nevenkristian

Kristian Jensen hilser på EU’s udviklingskommissær Neven Mimica


Foto:
Thomas Jazrawi

14. juli 2015

Målet er at forvandle udviklingspengene fra milliarder til trillioner.

Dette budskab lød utallige gange i løbet af førstedagens indledende taler ved den store konference om finansiering af udvikling i Addis Ababa.

I den etiopiske hovedstad fik den danske udenrigsminister Kristian Jensen (V) sin internationale debut som ansvarlig for udvikling.

”Lad os dele drømmen om en verden uden fattigdom og lade os gøre denne drøm til virkelighed”, lød det fra Kristian Jensen i åbningstalen sent mandag eftermiddag.

Åbningstalerne mandag var fyldt med fornemme hensigtserklæringer. Afrikanske lande har primært sendt deres præsidenter, mens de mere velstående lande er repræsenteret af ministre.

Sverige var en bemærkelsesværdig undtagelse. Her fastslog statsminister Stefan Lovren fra talerstolen, at naboerne hinsidan vil bevare et niveau af udviklingsstøtte på 1 % af BNI.

Kristian Jensen og den nye Venstre-regering vil derimod skære i udviklingsbistanden, så den kommer ned på 0,7% af BNI – det minimumsniveau, som FN anbefaler.

Den nyudnævnte udenrigsminister benyttede lejligheden til at opfordre alle rige lande til at yde det anbefalede minimumsniveau.

Han nævnte ligeledes skat som et prioritetsområde for fremtidens udviklingsfinansiering, men han ønsker ikke at imødekomme fattige lande og NGO’ers ønske om et nyt mellemstatsligt skatteorgan, hvor udviklingslande kan sidde med ved bordet.

Skattejagt

Kristian Jensen lovede på topmødet yderligere 10 millioner kroner til at forbedre udviklingslandenes skattesystemer og deres gennemsigtighed. I alt giver Danmark omkring en halv milliard kroner til dette formål, fremgår det af en kronik af udenrigsministeren i Berlingske.

”Skat er et vigtigt middel til at skaffe finansiering for udvikling, men det kan ikke genere alle de nødvendige ressourcer. Det handler om at mobilisere ressourcer, ikke skabe hindringer for investeringer og jobskabelse”, lød det fra den danske minister i åbningstalen.

De fattige lande og mange NGO’er mener imidlertid, at bedre inklusion af udviklingslande i det internationale skattesystem kan batte meget mere.

Udviklingslandene går glip af milliarder i tabte skatteindtægter, og det skyldes til dels skattereglerne, som diskuteres af de rigeste lande i OECD.

Ifølge en ny rapport fra ActionAid favoriserer skattereglerne de rige lande.

Se rapporten her: https://www.ms.dk/2015/07/skat-kan-sikre-udvikling

Derfor vil et nyt skatteorgan under FN med repræsentation af både velstillede og mindre bemidlede lande gavne udviklingslandenes mulighed for at beskatte mere retfærdigt.

Den holdning deler Kristian Jensen ikke.

”Jeg er enig med Mellemfolkeligt Samvirke i, at det internationale skattesystem ikke er godt nok, og der er brug for en opstramning af de globale regler. Men jeg tvivler på, at samarbejdet bliver mere effektivt af, at vi skal bruge kræfter på at opbygge et system i FN”, skriver udenrigsministeren i et indlæg i Berlingske.

”For at sikre ejerskab til udviklingslandene kunne vi i stedet åbne de fora, vi har. Det er historisk, at OECD nu har åbnet for udviklingslandenes deltagelse i den finansielle komite – bl.a. finansieret af danske bistandsmidler. Vi skal videre ad den vej, og det glæder jeg mig ti i samarbejde med Mellemfolkeligt Samvirke og andre interessenter”, fortsætter han.

”Vores naboers succes er fundamentet for vores succes”

Det ser dermed ikke ud til, at ønsket om et nyt, mere inkluderende skatteorgan bliver en del af resultatet af det store udviklingstopmøde. EU har udtalt, at man ikke forventer flere ændringer i aftaleteksten, som ikke indeholder løfter om et mellemstatsligt skatteorgan.

Se udkast til aftaleteksten her: http://www.un.org/esa/ffd/ffd3/wp-content/uploads/sites/2/2015/07/Addis-Ababa-Action-Agenda-Draft-Outcome-Document-7-July-2015.pdf

Men der er meget fokus på at støtte udviklingslandene med at blive bedre til at opkræve skat. Desuden er der fokus på handel og privat kapital – finansieringskilder som også Danmark vil prioritere.

Det kunne man forstå gennem FN’s noget ustabile web tv-service.

”Handel og investeringer er vejen til udvikling, så lad os sikre os, at markedet arbejder for alle”, lød det fra Kristian Jensen.

”Vores naboers succes og velstand er fundamentet for vores egen succes”, sagde den danske udenrigsminister i Addis Ababa.

Læs Kristian Jensens tale ved konferencen her: http://www.un.org/esa/ffd/ffd3/wp-content/uploads/sites/2/2015/07/Denmark.pdf 

 

Nævnet for Fremme af Debat og Oplysning om Europa (Europa-Nævnet) blev nedsat af Folketinget som følge af afstemningen om Maastricht-traktaten i 1992. Nævnets formål er at ruste danskerne til at tage stilling til europapolitiske spørgsmål gennem upartisk at støtte oplysnings- og debatskabende initiativer i den danske offentlighed.