Læger uden Grænser: Sudan nægter os adgang til provins

Laurits Holdt

Der er borgerkrig i to af Sudans delstater på grænsen til Sydsudan. I det ene stat er et hospital drevet af Læger uden Grænser blevet bombet og i den anden stat er organisationen blevet nægtet adgang.

Siden 2011 har der været væbnet konflikt mellem den sudanske regering og oprørsgruppen Sudan People’s Liberation Movement-North (SPLM-N) i delstaterne Syd Kordofan og Blue Nile State, der ligger på grænsen til Sydsudan.

Oprørsgruppen er forbundet til Sudan People’s Liberation Movement (SPLM), der i årtier kæmpede for Sydsudans selvstændighed og som i dag sidder på magten i det uafhængige Sydsudan.

Fredag udsendt Læger uden Grænser en pressemeddelelse, hvor organisationen beklager, at den ikke kan få adgang til Blue Nile State.

Organisationen skriver:

Myndighederne i Sudan har gennem længere tid nægtet os adgang til Blue Nile State, selv om der er hundredtusinder af mennesker på flugt i det konfliktramte område. Og Sudans regering har også umuliggjort at vi hjælper patienter i dele af Darfur.

”Den sudanesiske regerings tilgang til international humanitær tilstedeværelse i det konfliktramte område blev meget tydelig i slutningen af januar, da et kampfly fra det sudanesiske luftvåben bombede et hospital, som vi driver i Syd Kordofan”, siger Bart Janssens, vores operationelle chef i Bruxelles.

Nægtet adgang

Vi er konsekvent blevet nægtet adgang til Blue Nile State, hvor konflikten brød ud i efteråret 2011 mellem Sudans militær og oprørsstyrker. Siden konflikten startede, er Sudan blevet lukket for internationale nødhjælpsorganisationer.

”Flygtningene er totalt afhængige af humanitær hjælp for at overleve, og de er skrækslagne for at vende tilbage til Sudan. Vi fortsætter hjælpen til dem, som er flygtet til Sydsudan, men vores medarbejdere i Sudan får ikke lov til at yde nogen form for hjælp”, siger Bart Janssens.

Desperat brug for hjælp

I flygtningelejren El Sereif for internt fordrevne i nærheden af Nyala, hovedstaden i Syddarfur, er vi også blevet forhindret i at yde nødhjælp. Vi havde et medicinsk projekt i lejren, men da en ny strøm af flygtninge ankom, i marts og april 2014, afviste Sudan at give flere medarbejdere adgang til lejren.

På det tidspunkt var vandbeholdningen i lejren under en tredjedel af den anbefalede mængde. Vandbårne sygdomme såsom hepatitis E var udbredt.

”Vores erfaring er, at den sudanesiske regering arrangerer møder for at undgå international nødhjælp i stedet for at gøre den mulig. Vi har draget den triste konklusion, at vi under de nuværende forhold ikke får mulighed for at redde liv i tre af de mest konkliftramte områder af Sudan, hvor der desperat er brug for os”, siger Bart Janssens.

Vi fortsætter vores arbejde i andre dele af Sudan, hvor det stadig er muligt.

Ifølge FN’s statistikker er der ca. 400.000 nye internt fordrevne i Darfur. I alt er 2,3 millioner mennesker i Sudan blevet drevet på flugt fra deres hjem, mens 6,9 millioner har brug for humanitær hjælp.