Lykketoft: Modellen, der har halveret ekstrem fattigdom, virker ikke mere

Forfatter billede

Af Thomas Jazrawi, U-landsnyt.dk

Kina har stort set egenhændigt sørget for opfyldelsen af FN’s mål om at reducere fattigdom, men den form for udvikling kan ikke fortsætte. De nye bæredygtige udviklingsmål frem mod 2030 kan derimod blive grundlaget for en bedre fremtid. 

Det konkluderede Folketingets formand ved et arrangement torsdag i Ingeniørernes Hus i København. Lykketofts ord har ekstra vægt, da han skal stå i spidsen for arbejdet med målene som formand for FNs generalforsamling fra september i år til september 2016. 

Lykketoft er en travl herre.

Han undskyldte et par minutters forsinkelse med, at han netop nu er i færd med at afslutte et job, forberede en valgkamp og gøre sig klar til et helt nyt job som formand for FN’s Generalforsamling.

Ikke desto mindre tog han sig tid til at holde et oplæg om FN’s nye bæredygtige udviklingsmål ved IDA Global Development torsdag aften, der ved samme lejlighed kunne fejre 30 års jubilæum.

Den prominente socialdemokrat skal stå i spidsen for FN’s Generalforsamling i det efterår, hvor FN skal vedtage nye udviklingsmål, der skal erstatte de hidtidige Millennium Development Goals (2015 Mål).

De udløber ved udgangen af 2015. Se mere om dem på http://www.2015.dk

”De gamle mål har været en succes i den forstand, at hovedmålet er nået: at halvere ekstrem fattigdom”, fortalte Lykketoft, men tilføjede:

”Desværre kan den udviklingsmodel, der er blevet brugt til at nå dette mål, ikke fortsætte”.

Kina har opfyldt FN-målet

De såkaldte Millennium Development Goals blev vedtaget af FN i 2000, og bestod af 8 mål samt kriterier for deres opfyldelse.

Mål nummer 1 som Lykketoft refererer til var at halvere antallet af mennesker, der lever for under 1.25 dollars om dagen. Dette mål betragtes som opfyldt, men det er særligt et land, der har sørget for dette.

”Den største del af opfyldelsen af dette mål er sket i Kina”, sagde Lykketoft.

Men den går ikke længere. Det nævnte den fremtidige FN-formand flere gange under oplægget.

”Kina har haft en imponerende vækst, men nu er de ved at blive kvalt”, sagde han.

Han henviser til den massive forurening i det store asiatiske rige. Naturen lider i Kina, og det er ofte direkte sundhedsskadeligt at bevæge sig udenfor i Beijing uden ansigtsmaske grundet den høje luftforurening.

Lykketoft nævnte flere eksempler på, hvad en fortsat økonomisk vækst vil få af konsekvenser.

”Hvis Kina fortsætter sin vækst og bruger penge på samme måde som amerikanerne vil der snart være lige så mange biler i Kina som der i dag er i hele verden”, forklarede han.

”Det betyder, at samtlige rismarker skulle laves om til parkeringspladser”, føjede han til.

Udvikling i samme spor vil føre til konflikt og flygtninge

Den socialdemokratiske spids mener, at konsekvenserne af den udvikling, vi har set i de seneste årtier, vil være barske.

”Vi kan ikke fortsætte med den udvikling som har båret klimaforandringerne frem. Den form for udvikling skal bremses hårdt”, anførte Lykketoft.

”Hvis vi fortsætter den form for udvikling, vil det føre til konflikter og migration i en grad, der er fuldstændig uoverskuelig”, fortsatte han.

Den garvede politiker mener, at det er disse argumenter, man skal bruge, for at få beslutningstagerne i tale.

Udviklingsmål vedrører os alle

Derfor mener Folketingets formand, at en ny udviklingsmodel er nødvendig, hvis man vil gøre sig forhåbninger om en bedre verden.

Og netop de bæredygtige udviklingsmål er for ham grundlaget for denne model. Målene skal efter planen vedtages i New York i september, men det bliver tiden efter, der er afgørende.

”Forhandlingerne er sådan ser afsluttet. Det allervigtigste bliver opfølgningen: at holde regeringerne fast på målene”, fastslår han.

Til forskel fra de tidligere udviklingsmål vedrører de bæredygtige udviklingsmål os alle.

”Udviklingsmålene er denne gang ikke blot for udviklingslandene, men for os alle sammen. Der skal en holdningsændring til, og vi skal ændre vores adfærd”, lød det.

Han anfægtede samtidigt, at indsamlinger og udviklingsbistand i sig selv er nok. En tilhører spurgte ind til, hvorvidt en kampagne, hvor vi hver især giver en dollar, kunne afhjælpe fattigdomsproblemerne i verden.

”Det giver folk en falsk forestilling om, hvor lidt vi kan slippe med at bidrage”, svarede han.

I stedet nævnte han, at vi skal sørge for mere lighed gennem omfordeling, gøre en indsats for at reducere udledning af drivhusgasser og bevæge os mod en mere cirkulær økonomi bygget på genbrug og genanvendelse.

”Vi er ved begyndelsen af en proces. Ikke i tankegang, men i handling”, pointerede han.

Se mere om de 17 nye udviklingsmål i dagsorden 2030 på

http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/26-02-15/17-nye-b-redygtighedsm-l-k-mpe-fremskridt-som-fort