Malis ørkenfestival modtager Freemuse Award 2013

Forfatter billede

Malis verdensberømte ørkenfestival Festival au Désert modtager Freemuse Award 2013. Festivalen blev sidste år afholdt i eksil, fordi islamister tvang tuaregernes musik ud af Timbuktu.

“På trods af militante ekstremisters forsøg på at forbyde al form for musik i Mali har festivalen kæmpet videre for at holde musiklivet i Mali levende – og dermed forsvaret retten til musikalsk ytringsfrihed,” siger Marie Korpe, leder af Freemuse, i en pressemeddelelse onsdag.

Freemuse dokumenterer som den eneste organisation i verden overgreb mod musikere og komponister.

Musik på trods af ekstremisters angreb
Manny Ansar, festivalens ophavsmand og daglige leder, modtager meddelelsen om den fornemme Freemuse-pris med stor taknemlighed:

“Det er en ære for vores festival at modtage denne anerkendelse fra en så vel anset organisation. Det er den form for solidaritet, som hjælper os med at styrke og fastholde vores stærke musikalske tradition i Mali og Sahel,” udtaler Manny Ansar, der befinder sig i Malis hovedstad Bamako.

“På trods af ekstremisternes forsøg på at skabe splid i vore samfund og bringe os til tavshed, vil den kulturelle arv, som binder os sammen og lever iblandt os, altid overleve. Med jeres generøse støtte vil vi – i eksil – fortsætte med at sprede vores internationale budskab om tolerance og pluralisme, indtil vi kan vende tilbage i fred til Timbuktu.”

Manny Ansar har i et årti utrætteligt promoveret, udviklet og forsvaret festivalen. På grund af konflikten i det nordlige Mali havde festivalen planlagt at gennemføre en musikkaravane i løbet af foråret i såvel det sydlige Mali som i nabolandene, men det er nu udsat til næste efterår på grund af den igangværende krig.

Festival au Désert tiltrækker internationale kunstnere
Malis ørkenfestival måtte gå i eksil sidste år på grund af trusler fra islamister tilknyttet Al Qaida. Festivalen blev skabt i 2001 for at fejre touaregernes kultur, men den blev hurtigt særdeles populær blandt internationale kunstnere og publikum.

Allerede i 2003 besøgte Led Zeppelin-forsangeren Robert Plant festivalen og optrådte gratis. Han udtalte efterfølgende til tidsskriftet Rolling Stone: “Det er et af de mest ærlige arrangementer, jeg har deltaget i i lang tid. Det er fantastisk at spille i sandet. Der er ingen døre, ingen indhegning, ingen penge. Det mindede mig om, hvorfor jeg oprindeligt begyndte at synge. Det er ikke kommercialiseret.”

Om Freemuse-Prisen
Det er første gang, Freemuse Award uddeles til en organisation. Prisen uddeles til en kunstner eller en organisation, som har gjort en særlig indsats for at forsvare den musikalske ytringsfrihed. Blandt tidligere prismodtagere er den amerikanske sanger Pete Seeger og en af Afrikas største reggae artister Tiken Jah Fakoly, som i sin tid måtte flygte fra Elfenbenskysten efter dødstrusler på grund af sange, som kritiserede regimet. Fakoly fandt dengang ironisk nok et sikkert eksil i Mali.

Freemuse Award er sponsoreret af Björn Afzelius Internationale Kulturfond. Björn Afzelius kombinerede sin musikalske karriere med et stærkt politisk engagement og donerede en stor del af sine indtægter til solidariske formål. Da han døde i 1999, havde han et stort publikum i Danmark. Sidste år overrakte en af hans døtre Freemuse-prisen til den egyptiske sanger Ramy Essam, som med sine sange på Tahrir-pladsen blev et symbol på det egyptiske oprør.