Marokko slår massivt ned på overtrædere af coronaforbud

gettyimages-669420982
Damspil med vennerne er der ikke noget af i Marokko for tiden, hvor alle er underlagt strenge krav for at stoppe coronasmitten. Politiet slår hårdt ned på folk, der overtræder reglerne.
Foto: David Cordova/NurPhoto via Getty Images
Forfatter billede

20. april 2020

Marokko tager corona-pandemien mere end seriøst.

Myndighederne i det nordafrikanske land, der de senere år ellers mest har været kendt som et populært turistland, har indført undtagelsestilstand for at inddæmme coronasmitten. Og der bliver slået hårdt ned på dem, der overtræder de mange forbud, som kan være alt fra at samles i grupper, undlade at bære de obligatoriske beskyttelsesmasker og sprede falske rygter på internettet.

Det skriver onlinemediet Morocco World News.

Indtil videre er 25.857 personer blevet anholdt og sigtet for at overtræde lovene. Strafferammen omfatter alt fra en bøde på mellem 300-1.300 marokkanske dirham (cirke 214-900 danske kroner) og op til tre måneders fængsel.

Der er endda sager, hvor der er givet endnu skrappere straffe. Det 47-årige YouTube-fænomen Mi Naima, som er en traditionelt udseende kvinde fra Fes og har godt 467.000 følgere, blev 16. april idømt et års fængsel for at have delt en video, hvor hun påstod, at coronavirus ikke eksisterede. Det førte til massive protester, og selv om Mi Naima indspillede en video, hvor hun undskyldte til det marokkanske folk, var der ingen kære mor.

Turistmål ramt
Antallet af smittede og døde af coronavirus er begyndt at stige kraftigt i Marokko, ligesom man forsøger at få testet flere end tidligere.

Lørdag den 18. april lød tallet på 2.685 smittede, hvoraf 173 er omkommet, og 314 er erklæret raske.

Der er fortsat flest smittede omkring storbyen Casablanca, men turistbyen Marrakesh følger godt med. Det får udlændinge til at føle sig utrygge, fordi de ikke ved, hvilke områder af den befolkningstætte by, som er hårdest angrebet.

Marokko har netop forlænget undtagelsestilstanden med en måned frem til 20. maj. Det passer med at fastemåneden Ramadan i år slutter den 23. maj, hvilket typisk markeres med festligheder, hvor familier besøger hinanden, og børnene får gaver. Det er dog langt fra sikkert, at det bliver på samme måde i år.

Ligesom i Europa er alle store festivaler blevet aflyst, blandt andre Mawazine i Rabat, Festival de la Musique Sacrée i Fes og den store gnawafestival i Essaouira, som Globalnyt besøgte sidste år. De skulle alle have været afholdt i slutningen af juni.