Mediepriser til ung syrisk freelancer og anholdte kinesere

hadi_al_abdullah_at_elias_al_shiekh_hill
Hadi Abdullah hædres for at holde fast i, at fortællingen om, hvad der foregår i Syrien, skal videre til resten af verden.
Foto: Wikimedia (CC)
Forfatter billede

Hadi Abdullah er 29 år, journalist i det krigshærgede Syrien og har sat sit liv på spil flere gange, end nogen kan tælle. Så sent som i juni blev hans kameramand dræbt af en bombe, der var efterladt uden for det hus, hvor de begge boede. Angrebet sårede Hadi Abdullah alvorligt.

Den unge freelancer trodser et utal af farer i Syrien for at fortælle omverdenen om krigen i sit land og rejser til steder i Syrien, som langt mere erfarne kolleger ikke tør tage til.

Hans mission er at filme hvad der foregår og give civilsamfundet mulighed for at tale til verden udenfor Syrien.

Tirsdag bliver han hædret med en fornem pris som årets journalist, der uddeles af Reportere uden Grænser (RSF).

”I en alder af 29 år er Hadi Abdullah blevet det internationale samfunds øjne i Syrien, hvor han rapporterer om de daglige grusomheder i et af verdens farligste lande for pressen,” skriver Reportere uden Grænser om den unge syriske journalist.

“Samfundsundergravende” kinesisk netmedie

Prisen for årets medie går til den kinesiske nyhedstjeneste 64Tianwang.

Denne tjeneste og dens journalister forfølges stadig af, at de for 12 år siden blev hædret med en pris for cyber-dissidens.

Kinas regering betragter 64Tianwang som ”samfundsundergravende”, sitet udsættes med jævne mellemrum for hackerangreb og deres journalister løber store risici for at informere sine medborgere om, hvad der foregår, skriver RSF i sin begrundelse for at tildele den kinesiske nyhedssite årets mediepris.

For to måneder siden blev fem af 64Tianwangs reportere anholdt, da de dækkede de demonstrationer, der fandt sted i forbindelse med G20-topmødet i byen Hangzhou.

Men det skræmmer dem ikke.

”I løbet af de 18 år, vi har været aktive, er det aldrig sket at en 64Tianwang-journalist har underskrevet en tilståelse, myndighederne havde udarbejdet,” siger chefredaktør Huang Qi ifølge en pressemeddelelse fra RSF.

Prismodtagere i fængsel

Prisen for bedste borgerjournalistik går ligeledes til kinesere i år.

Lu Yuyu og hans makker, Li Tingyu, blev anholdt 15. juni og blev i første omgang hemmeligt tilbageholdt i tre uger, uden at deres familier fik besked, og uden at de fik mulighed for at tale med deres advokater. De blev desuden mishandlet under tilbageholdelsen.

De to mænds forbrydelse var, at de systematisk havde dokumenteret strejker og demonstrationer i hele Kina. Det skaffede dem en sigtelse på halsen for at ”have forstyrret den offentlige orden”, som det hedder.

De to mænd er fortsat tilbageholdt venter fortsat på, at deres sager kommer for retten. Hvis de kendes skyldige, risikerer de lange fængselsstraffe.

” Lu Yuyu and Li Tingyu er blandt 80 borgerjournalister og bloggere, som på nuværende tidspunkt tilbageholdes i Kina, hvor de betaler en høj pris for deres engagement for at få frie og uafhængige oplysninger i Kina. Nyhedssitet 64Tianwang kæmper ligeledes en heroisk kamp for det samme mål og er ligeledes udset som et mål af det kinesiske regime,” skriver RSF om årets prismodtagere.

”Vi er meget glade for at kunne overrække disse priser til journalister og medier som har gjort sig bemærket ved deres professionalisme og mod i lande, hvor det at udøve journalistik ofte betyder at tage ansvar for sit eget liv,” siger generalsekretæren for Reportere uden Grænser, Christophe Deloire, i pressemeddelelsen.

Tyrkisk æresgæst

Blandt de øvrige deltagere ved årets prisoverrækkelse er sidste års modtager af prisen fra Reportere uden Grænser, den kendte tyrkiske journalist og redaktør Can Dündar, som er chefredaktør for Tyrkiets eneste oppositionelle avis, Cumhuriyet.

Tidligere på året blev Can Dündar og en anden journalist fra Cumhuriyet idømt fem års fængsel for at have skrevet artikler, der anklagede præsident Recep Tayyip Erdogans regering for at have set gennem fingre med leverancer af våben til syriske oprørere.

Dündar formåede at rejse ud af Tyrkiet efter domsafsigelsen, og han lever nu i eksil. Han er æresgæst ved arrangementet tirsdag.

Mediepriserne overrækkes ved en ceremoni i den nordfranske by Strasbourg tirsdag aften.

Prisceremonien er en del af World Forum for Democracy, der bliver holdt i Strasbourg for fjerde år i træk.

RSF har siden 1992 uddelt priser til journalister og medier, der på bemærkelsesværdig vis har bidraget til at forsvare eller fremme oplysnings- og pressefriheden.

Se listen over alle årets nominerede på RSF's hjemmeside