To millioner breve, tweets og sms’er giver mennesker håb

Laurits Holdt

Skriv for Liv er en af Amnestys største internationale kampagner. Målet er at ændre livet for mennesker i fare – blot ved at sende et brev. Amnesty regner i år med, at to mio. breve, e-mails, tweets og sms’er bliver afsendt fra 80 forskellige lande.

Op til jul sender mennesker fra mere end 80 forskellige lande breve til mennesker, der bliver udsat for menneskerettighedskrænkelser. Andre breve bliver sendt direkte til regeringsoverhoveder med klare opfordringer til at stoppe krænkelserne.

I år forventer man, at ca. to millioner breve og beskeder bliver sendt af sted på verdensplan. Sidste år blev der afsendt 67.000 breve og beskeder fra Danmark. Fordi brevene nærmest bombarderer myndighederne i de udvalgte lande, har det en kæmpe effekt. Det kan Amnesty dokumentere hvert år.

”Brevene har en stor positiv betydning for de mennesker, hvis menneskerettigheder krænkes. Et enkelt brev kan blive fejet til side af myndighederne, men tusindvis af breve, der kræver at uretfærdigheden stopper, er svære at ignorere. Vi ved af erfaring, at brevskrivning kan redde og ændre liv,” siger Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International.

Kampagnen er verdensomspændende og Amnesty har opnået flere konkrete resultater, hvor samvittighedsfanger er blevet løsladt. Selv hvis brevene ikke leder til løsladelse, har de en enorm effekt for dem, der modtager dem.

Amnestys danske afdeling har udvalgt seks sager, som de opfordrer folk til at skrive til. En af disse er den danske statsborger Abdulhadi Al-Khawaja, der sidder fængslet for sit fredelige arbejde for menneskerettighederne i Bahrain.

I en anden af sagerne har brevene allerede opnået resultater. Aktivisten Yorm Bohpa, der sad fængslet for sin fredelige kamp for beboerne i Boeung Kak Lakes ret til deres land og huse, blev for kort tid siden løsladt mod kaution. Anklagerne er dog ikke frafaldet, og Amnesty kæmper derfor stadig for hendes sag.  

”Brevskrivningen og Skriv for Liv udspringer af kernen i Amnestys arbejde – at gribe til handling på vegne af andre og at vise solidaritet med de, der bekæmper uretfærdighed,” siger Salil Shetty.

I Danmark fokuserer Amnesty på seks sager

Bahrain: Den danske statsborger Abdulhadi Al-Khawaja sidder sammen med 12 andre menneskerettighedsaktivister fængslet på grund af deres fredelige arbejde for demokrati.

Cambodja: Aktivisten Yorm Bopha, der afsonede en fængselsdom for sine fredelige protester, blev løsladt den 22. november, men står stadig over for fabrikerede anklager fordi hun kæmper for beboerne i Boeung Kak Lakes ret til deres land og huse.

Etiopien: Journalisten Eskinder Nega har siddet fængslet siden 2008. Han afsoner en 18 år lang fængselsdom for “terrorisme” efter han kritiserede regeringen ved en offentlig tale i Sverige.

Mexico: Husmoderen Miriam Lopez blev tortureret og voldtaget af militæret og tvunget til at underskrive en tilståelse om, at hun var involveret i narkohandel. Hun kæmper nu for at få myndighederne til at retsforfølge de ansvarlige.

Palæstina: Beboerne i den lille landsby Nabi Saleh undertrykkes og beskydes af israelske bosættere og møder vold fra militærets side når de afholder deres ugentlige demonstrationer mod Israels besættelse.

Rusland: Tre aktivister sidder fængslet efter fredelige protester på Bolotnya Pladsen i Moskva.

Baggrundsinformation

Amnestys første Skriv for Liv fandt sted for 11 år siden i Polen. En lokal Amnestygruppe i Warszawa afholdt en 24-timers skrivecafé for at se, hvor mange breve de kunne nå at skrive. Idéen spredte sig og blev til den internationale kampagne Skriv for Liv.

Amnesty satser på, at der i år bliver skrevet og sendt to millioner breve, emails, tweets og sms’er fra hundredtusindvis af mennesker fra 80 forskellige lande. Det er det største antal breve og deltagere nogensinde.

Læs mere her: skrivforliv.dk