Natlig terror hindrer fremgang i Zimbabwe

27122862528_53a8123609_h
Demonstranter i Zimbabwe i november 2017. Siden har sikkerhedsstyrker skruet bissen på, rapporterer flere medier.
Foto: Zimbabwean-eyes (Flickr/arkiv/public domain)
Peter Tygesen

3. februar 2019

Fjorten dage efter urolighederne i Zimbabwe sluttede, tænkte James Chigodora, at han ikke længere behøvede at gemme sig, men med lidt forsigtighed kunne vende hjem. Han tog fejl.

Som medlem af oppositionspartiet MDCs lokalafdeling i hovedstadsforstaden Glen Nora gik Chigodora under jorden, da de tre dages uroligheder begyndte den 14. januar. Sikkerhedsstyrker gik fra hus til hus og jagtede MDC-medlemmer. I alt blev mere end 1.000 mennesker arresteret, 12 blev dræbt og flere hundrede sårede og tortureret, mens Chigodora gemte sig.

I sidste uge vendte han hjem, men sørgede for at passe på: Ved midnatstid forlod han familiens lejlighed for at sove i en bil på en nærliggende parkeringsplads. Torsdag nat kom civilklædte mænd imidlertid til lejligheden, bankede familien op og truede dem til at sige, hvor han var.

Efterladt som død

”De gennemsøgte hele parkeringspladsen,” fortæller han til den lokale avis The Standard. Da de havde fundet Chigodora, blev han proppet ind i en bil og kørt væk.

”De begyndte at tæve mig, så snart vi kørte. De ville vide om jeg havde deltaget i protesterne.”

Bilen stoppede ved en kirkegård, hvor han blev gennembanket med jernrør og efterladt.

”De troede, at jeg var død. Heldigvis kom en lastbil forbi med grøntsager på vej til markedet, og jeg blev reddet.”

Andre var mindre heldige. Den britiske avis The Guardian citerede forleden interne zimbabwiske politirapporter fra hovedstadsområdet for brutale detaljer om soldaters overfald på civile. Mere end et dusin rapporter blev lækket til avisen med detaljerede oplysninger om omfattende vold, inklusiv to mord og voldtægt af en 15-årig pige. Alle forbrydelser var begået af mænd i ”uniformer” eller ”camouflage”, skriver betjentene i de officielle rapporter – ifølge The Guardian en formulering, politiet bruger for at undgå direkte at beskylde det magtfulde militær.

En af rapporterne beretter, hvordan en Toyota ført af den 29-årige chauffør Trymor Nachiwe blev blokeret af en pickup uden nummerplader eller anden markering. En gruppe mænd, nogle i hærens uniformer, strømmede ud af pickup’en bevæbnet med sten, jernstænger, macheter og tåregasgranater.

De smadrede Toyotaens vinduer og beordrede Nachiwe og en passager til at lægge sig på jorden, hvor de slået og sparket. Det lykkedes senere Nachiwe at slæbe sig hjem og blive bragt på sygehuset, hvor han senere døde.

The Guardian peger på, at dokumenterne sandsynligvis er lækket som en del af magtkampen mellem hærens og politiets ledelse.

Voldtægt – ‘det tog et minut’

En anden britisk avis, The Telegraph, offentliggjorde ligeledes i sidste uge en soldats ligefremme fortælling om, hvordan hans enhed begik overfald på civile:

”Opgaven var helt ligetil. Vi skulle gå ind i de fattige kvarterer, finde MDC’erne og straffe dem.”

Soldaterne var klædt i civil, og voldtægt var en del af ’straffen’.

”Det var nat, vi havde en adresse, der var en ung kvinde, som sov med lyset tændt. Jeg spurgte, om hendes mand var hjemme, hun sagde, at hun ikke havde én. Jeg var færdig på et minut,” fortæller han.

Soldaten oplyser til The Telegraphs journalist, Peta Thornycroft, en mangeårig erfaren og troværdig følger af begivenhederne i Zimbabwe, at hans enhed ’brækkede mange knogler” på MDC-folk ved at fastholde dem mod den åbne bagside af en militærbil, hvorefter de knaldede døren ned over deres ben.

”Vi skal nok tage os af folk, der opfordrer til demonstrationer,” fortalte soldaten. ”De gemmer sig bag døre, under senge. …Så vi er nødt til at tæve dem. Vi stoppede dem. Vi gør det igen,” hvis nødvendigt, sagde han.

Ingen dialog

MDCs leder, Nelson Chamisa, har flere gange opfordret styret til dialog, men bliver mødt af en kold skulder fra et regime, der konsekvent giver oppositionspartiet skylden for uroen og volden.

Chamisa har følgelig opfordret FN til at undersøge overfaldene, der førte til, at selv landets officielle og statsligt finansierede menneskerettighedsorganisation i en uhørt kritisk udtalelse fordømte ”vold og tortur”.

I en usædvanlig kritik af Zimbabwe udtrykte FN’s lokale talsmand fredag ’bekymring’ over tilstanden i landet. Fordømmelser fra vestlige lande er haglet ned over Zimbabwe, men foreløbig har ingen afrikanske landes regeringer tilsvarende kritiseret den brutale undertrykkelse af protest.

Ingen afrikansk fordømmelse

I et tegn på zimbabwisk nervøsitet oplyste præsident Mnangagwas talsmand imidlertid i fredags, at præsidenten måtte aflyse deltagelse i lokale begivenheder for at briefe regionale politiske ledere forud for et forestående topmøde i Den Afrikanske Union.

Der er ingen tegn på forsoning eller neddrosling af de spændte situation i landet, hvor MDC-aktivister fortsat føler behov for at skjule sig under jorden, og hvor nye storstrejker lurer, mens voldsomme prisstigninger udhuler lønningerne.