Nedgang over hele linjen for UNICEF Danmark i fjor

Forfatter billede

Nedgang over stort set hele linjen. Det må være konklusionen på UNICEF Danmarks årsopgørelse for 2013, som nu er på gaden. Danskerne gav mindre til arbejdet for verdens børn, det kostede mere at samle ind, og regnskabet endte med et underskud på fem millioner kr.

Når alt andet er siet fra, kunne UNICEFs danske afdeling sende 86,7 mio. kr. videre til arbejdet for u-landenes børn – ti mio. mindre end året før – og måtte samtidig konstatere, at udgifterne til indsamlinger og salgsvirksomhed steg med ni mio. kr. til 37,4 mio. fra 2012 til 2013.

Det bevirker, at indsamlings- og salgsudgifterne udgjorde 43-44 procent af, hvad man formåede at skibe videre til det fornemste mål af alle: At bistå børn i Den 3. Verden og deres forældre med nødhjælp og udviklingsbistand.    

Intet under, at UNICEF Danmark på den baggrund “retter en stor og varm tak” til den danske stat, som støttede moderorganisationen, FNs Børnefond (UNICEF), ovre i New York, gennem Danida med hele 466 mio. kr. i fjor.

Altså et beløb i en noget anden størrelsesorden end fra de danske skatteydere.

Sort på hvidt

Tallene fra UNICEFs danske aflægger er ikke opmuntrende set fra 2012 til 2013: 

* De indsamlede midler fra danskerne faldt fra 137,15 millioner til 131,67 mio. kr.

* De totale indtægter sank fra 142,4 millioner til 136,24 mio. kr.

* Nettoindtægten faldt fra 113,8 millioner til under 100 mio. – nemlig 98,8

* Årets bundlinje gik fra et stort rundt nul til at havne på et underskud på fem mio. kr.

* Egenkapitalen blev reduceret fra 21,7 millioner til 16,7 mio. kr.

1,9 mio. kr. til Syriens ofre på et helt år

Organisationen søger selv at finde noget af svaret på tilbagegangen i den manglende danske offervilje overfor den humanitære katastrofe i Syrien – en tendens flere andre NGOer med u-landsvirke har oplevet.

Det hedder i en pressemeddelelse torsdag fra UNICEF Danmark om beretningen:

I 2013 hjalp UNICEF børn i flere end 30 store og små nødhjælpsprogrammer. Særligt to nødhjælpsindsatser fik stor mediebevågenhed: Tyfonen Haiyan i Filippinerne i november og de alvorlige konsekvenser for børn af krigen i Syrien, der fortsatte gennem hele 2013.

Danskerne viste endog meget stor gavmildhed og velvilje til at hjælpe de filippinske børn og deres familier. I løbet af kun tre uger lykkedes det UNICEF Danmark at samle over syv millioner kroner ind til det store nødhjælpsarbejde. 

Sværere var det at samle ind til hjælpearbejdet for børnene i og omkring det krigshærgede Syrien. I løbet af hele 2013 lykkedes det UNICEF Danmark at indsamle knap 2 millioner kr. (1,9 mio.). 

Men forskellen på donationsviljen til de to katastrofer kommer ikke bag på UNICEF Danmarks generalsekretær Steen M. Andersen:

”En pludselig naturkatastrofe som tyfonen i Filippinerne er nemmere at forstå og forholde sig til end den komplekse konflikt i Syrien. Men så meget desto vigtigere bliver vores budskab om, at ALLE børn – uanset hvilken katastrofe de er ramt af – har ret til hjælp,” siger han.

Optimisme trods alt

Pressemeddelelsen anslår de optimistiske toner om arbejdet for børn generelt:

Flere børn end nogensinde overlever deres første fem år, og aldrig før har så mange børn gået i skole.

Takket være danskernes støtte til UNICEF kunne børneorganisationen i 2013 fortsat give de værst stillede børn i verden et sundere og tryggere liv og et håb om en bedre fremtid.

En række globale resultater, der nævnes:

* Børnedødeligheden nåede sit hidtil laveste niveau. Mens 12,6 mio. børn under fem år døde i 1990, gjaldt det 6,6 mio. børn i 2012.

* 176 børnesoldater blev frigivet i Burma.

* Senegals regering besluttede at afskaffe betalingen for sundhedsydelser til børn under fem år.

* Andelen af børn, der registreres ved fødslen, er på 10 år steget med 30 procent i verdens fattigste lande.

* Antallet af distribuerede myggenet er steget fra 5,6 millioner i 2004 til 145 millioner i dag.

Se mere om årsberetningen for UNICEF Danmark i 2013 på http://ipaper.ipapercms.dk/UNICEFDanmark/aarsberetning2013

Se også om u-landsorganisationernes besvær med at samle ind på http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/19-05-14/danskerne-giver-mindre-til-u-landsorganisationer

Yderligere oplysninger hos:

Kommunikationsmedarbejder Jakob Colville-Ebeling,

tlf. 61 65 61 95 og e-mail: [email protected]

Generalsekretær Steen M. Andersen,

tlf. 28 44 38 30 og e-mail: [email protected]