Nepal: Maoist-blokade af Kathmandu begynder at virke

Redaktionen

Maoistiske rebeller holdt køretøjer borte fra vejene ind til Nepals hovedstad torsdag for anden dag i træk og indbyggerne i Kathmandu sagde, at benzin og andet brændstof blev rationeret og at priserne på fødevarer var begyndt at stige, rapporterer BBC Online og Alertnet torsdag.

Oprørerne blokerer hovedstaden og dens halvanden million indbyggere på ubegrænset tid efter krav om løsladelse af en række rebeller og en uafhængig undersøgelse af drabene på andre. Maoisterne siger, at blokaden vil vare, indtil kravene er opfyldt.

– Maoisterne har nu Kathmandu på sigtekornet for at demonstrere deres styrke, skrev det nepalesiske magasin, Himal. Frygten for dem er så dyb, at de end ikke har behøvet vise sig og fysisk standse lastbiler og busser ind og ud af Kathmandu.

Selv om militæret har lovet eskorte, frygter vognmænd og andre for repressalier, den dag de antræffes uden for hovedstaden, og står på rebellernes liste over blokadebrydere. Mange af de få lastbiler, der kørte onsdag, havde derfor tildækkede nummerplader.

Handlende sagde, at de militærbeskyttede konvojer ikke kunne klare storbyens behov for ris, madolie, sukker, grøntsager og andre basisfornødenheder. Flere tankstationer venter udbredt benzinmangel indenfor et par uger.

Svært bevæbnede soldater har taget opstilling langs hovedvejen fra Kathmandu til den indiske grænse, og der sås enkelte busser, minibusser og lastbiler på vejen gennem Kathmandu-dalen, alle under militærbeskyttelse.

Kilder sagde til BBC, at Kathmandu alt i alt har forsyninger til ca. 10 dage, og at blokaden har standset omkring 2.000 køretøjer, der normalt er i drift.

Rebellerne har tidligere blokeret større provinsbyer og kontrollerer i dag store strækninger af Himalaya-landet, som er et af Danidas 15 programsamarbejdslande i Den 3. Verden.

Maoisternes sidste styrkedemonstration kom for nylig, da de tvang 10 af landets største foretagender til at lukke ned, blandt dem Coca Cola og et tobakskompagni.

Borgerkrigen mellem Kongen og regeringen på den ene side og maoisterne på den anden har stået på siden 1996 og foreløbigt kostet over 9.000 dødsofre. Maoisterne ønsker bl.a. en ny forfatning, som skriver kongen ud af enhver indflydelse på det politiske liv og helst helt fjerner monarkiet.

Imellem maoisternes krav om en kommunistisk-inspireret folkerepublik og monarken står de demokratiske kræfter i de politiske partier og parlamentet.