Nepals rebeller ønsker samlet front mod monarkiet

Redaktionen

Formanden for Nepals kommunistiske parti og leder af de maoistiske rebeller, Pranchanda, opfordrer nu alle bjerglandets politiske partier til at danne en samlet front mod monarkiet og afvise den kongeligt-udpegede regering i Kathmandu, rapporterer BBC Online.

Rebellederen sagde samtidig, at han og hans bevægelse er rede til at indgå i et system med flere partier og antydede dermed, at målet – en kommunistisk folkerepublik – fortoner sig i horisonten. Nepals kong Gyanendra fyrede den folkevalgte regering og aflyste nationale parlamentsvalg sidste år midt i en ny voldsbølge under den 7 år lange borgerkrig mellem regeringen og oprørerne.

De fleste af Nepals partier er imod kongens omfattende magtbeføjelser, men flere af dem forsvarer også den nuværende forfatning med dens demokratiske islæt. Rebellerne ønsker nedsat en forfatningsgivende forsamling, som skal skrive en ny grundlov. Kongehuset er ikke overraskende imod, da det nærmest uundgåeligt vil manifestere et politisk flertal for at begrænse dets magt.

Iagttagere mener, at maoisternes udspil og opblødte holdning til et flerparti-demokrati er beregnet på at få påvirke de politiske partier, som under alle omstændigheder inden længe ventes at optrapppe deres kampagne mod kongens magtgreb og kræve nyvalg og en folkevalgt regering.

Flere partier er imidlertid skeptiske overfor maoisterne, som har dræbt hundreder af dres aktivister i årenes løb. Fredsforhandlinger mellem oprørerne og regeringen er slået fejl 2 gange indenfor de seneste par år på kravet om en ny forfatning.

Over 8.000 er dræbt i Nepal, siden oprørerne indledte deres væbnede kamp i 1996. Nepal er programsamarbejdsland for Danida og modtog sidste år 195 mio. kr. i bilateral dansk bistand. Især en række dansk-støttede miljøtiltag har vist sig meget virkningsfulde i det erosionstruede Himalayaland.