Ny fælles hærkommando i DR Congo

Redaktionen

Parterne i borgerkrigen i Den Demokratiske Republik (DR) Congo er efter måneders forhandlinger enedes om, hvem der skal stå i spidsen for kæmpelandets nye enhedshær af regeringssoldater og rebeller.

Ifølge en liste, som præsident Joaseph Kabila præsenterede torsdag, går posterne som hærchef og flådechef til tidligere oprørsledere. Til gengæld beholder generalløjtnant Liwanga Maata posten som øverste stabschef for de væbnede styrker. Han beklædte posten som vicestabschef i flåden under præsidentens afdøde fader, Laurent Kabila.

Udnævnelserne er led i en forhandlingsløsning om DR Congos fremtidige militær, der blev nået i slutningen juni, og som fjernede en vigtig stopklods for at få den nye regering til at fungere.

Den nye enhedshær skal ledes af general Sylvain Buki, som anførte den militære fløj af den Rwanda-støttede oprørsbevægelse, “Samling for Congolesisk Demokrati”, RCD. Den tidl. kommandant for den Uganda-støttede milits, “Congos Befrielsesbevægelse”, MLC, Amuli Bahigwa, bliver ny chef for flåden, mens en højtstående general i den “gamle” regeringshær, John Numbi, bliver chef for luftvåbnet.

Præsident Joseph Kabila har også udnævnt kommandanter for alle landets 10 militærregioner.

Under militæraftalen vil de forskellige væbnede grupper blive integreret i en ny enhedshær efter at have fået formel militærtræning, mens personer med våben under 18 år skal sendes tilbage til deres familier og gennemgå en form for uddannelse.

Forventningen er, at hele processen med at omorganisere de væbnede styrker vil være på plads før de næste almindelige valg, der er sat på tidsplanen om 2 år. Iagttagere frygter dog, at fortsatte kampe i den nordøstlige Ituri-region mellem den ukontrollerede Mai Mai-milits og kombattanter fra RCD-bevægelsen kan udgøre en trussel mod aftalen.

Over 50.000 mennesker er blevet dræbt i Ituri-regionen og flere end 500.000 fordrevet siden 1999. En fredsstyrke fra EU-landene blev i juni sat ind på stedet for at sikre den vigtige by, Bunia, som har været arnested for etniske sammenstød, der alene i maj efterlod flere hundrede døde og lemlæstede.

Ifølge resolution 1484 fra FNs Sikkerhedsråd har den fransk-ledede EU-styrke mandat til at forblive i Bunia indtil 1. september, hvorefter kontrollen ventes overgivet til lokale styrker.

Bortset fra de seneste års myrderier er Ituri-regionen især kendt for sin bestand af Okapier, et af verdens sjældneste dyr, og urskovsbefolkningen af pygmæer.