Ny milliardfond skal sikre grønnere tekstilindustri i Bangladesh

cimg0982
Tekstilfabrik i Dhaka
Foto: Thomas Jazrawi
Thomas Jazrawi

22. januar 2016

Bangladesh’ Centralbank vil etablere en fond på 200 millioner dollars (knap 1,4 milliarder danske kroner), der skal gøre tekstilindustrien i det fattige land mindre miljøbelastende.

Det fremgår af udtalelser af bankens leder Atiur Rahman, som flere medier citerer.

”Vi ønsker at lade verden vide, at vi vil producere grøn beklædning og grønne læderprodukter. Vi ønsker at brande vores land som det grønne Bangladesh”, lyder det fra bankdirektøren, ifølge The Daily Star.

Udmeldingen kom på en konference ved navn ”Green Finance for Sustainable Development” i hovedstaden Dhaka i forrige uge.

Tekstil- og læderindustrien vil få glæde af lån med lave renter fra fonden, der kaldes ”Green Transformation Fund”.

Fonden vil blive åbnet for andre sektorer på et senere tidspunkt, lovede Rahman.

Producenterne kan sandsynligvis låne pengene til håndtering af vand og affald, ressourceeffektivitet, genanvendelse, vedvarende energi og energieffektivitet, skriver The Daily Star.

Udover de oplysninger er der endnu ikke så meget konkret om initiativet (se link til Rahmans tale nederst i artiklen).

Stor miljøbelastning

Tekstilindustrien i Bangladesh er den største og mest indbringende sektor i landet, og eksporten af lædervarer er støt stigende. Forholdene i tekstilindustrien har være højt på den internationale dagsorden siden fabriksbygningen Rana Plaza styrtede i grus i 2013.

Over 1100 mennesker døde, primært tekstilarbejdere, og det åbnede verdens øjne for de forfærdelige forhold, som hersker i industrien.

Verdens opmærksomhed skyldes ud over katastrofens omfang det faktum, at en stor del af tekstilerne ender i den rige del af verden. Danmark importerede i 2014 for over 4,2 milliarder kroner tekstiler fra Bangladesh.

Tidligere udviklingsminister Mogens Jensen (S) besøgte i foråret 2015 det asiatiske land to år efter farbrikskollapset. Der var stor fokus på arbejderforhold, men ministeren nævnte også miljøhensyn.

”Tekstilindustrien presser miljøet. Naturlige ressourcer er knappe i Bangladesh. Det er helt afgørende at sikre en bæredygtig anvendelse af naturlige ressourcer, for ellers vil de kommende generationer betale en høj pris”, lød det fra Mogens Jensen ved en konference i forbindelse med besøget i 2015.

De samme toner blev slået an af den ansvarlige for H&M i regionen ved samme lejlighed.

”Vi har snakket om bygningssikkerhed og arbejdsforhold, men vi har ikke snakket om vand. Hvis vi ikke taler om problemerne med vand, er alle vores bestræbelser om bygningssikkerhed spildt”, påpegede Robert Hubert fra H&M.

30 milliarder liter spildevand

Produktion af tøj og tekstiler er særligt skidt for vandkvaliteten i Bangladesh, særligt i hovedstaden Dhaka, hvor der i forvejen er problemer med at skaffe rent vand nok til den hastigt voksende befolkning.

Der bruges 300 liter vand til at producere et kg. tekstil i landet, mens det globale gennemsnit er 100 liter pr. kg.

USAid anslår i en undersøgelse, at 30 milliarder liter ubehandlet spildevand årligt ryger direkte ud i landets floder, søer og grundvand.

Der er derfor et stort behov for en grønnere tilgang til tøjproduktion i det asiatiske land, der er blandt de mest klimaskrøbelige nationer i verden.

”Vi gør det med vores egen fond. Dette er bare små, indledende skridt, og der er meget mere at gøre i vores hensigt om en landsdækkende omstilling til bæredygtige praksisser og livstile”, siger Rahman.

Læs Atiur Rahmans tale ved konferencen her:

https://www.bb.org.bd/governor/speech/jan122016gse732.pdf

Læs artikel om Mogens Jensens besøg i Bangladesh her:

http://u-landsnyt.dk/node/136126

Se i øvrigt artikler i nedenstående links.