Ny rapport: Klimaforandringerne skaber dybe sociale skel

Forfatter billede

Politikerne har længe haft alt for lave ambitioner i forhold til verdens klima. Det betyder, at store tab og omfattende skader nu er helt uundgåelige, og oven i skaber klimaforandringerne den største sociale uretfærdighed i nyere tid.

Det skriver tre NGO’er i en ny rapport torsdag.

Det internationale samfund har fejlet i kampen mod klima-forandringerne. Det konkluderer rapporten, som er produceret af CARE International i samarbejde med ActionAid og Verdensnaturfonden.

“Rapporten, Tackling the Limits to Adaptation” henviser til den situation, som verden allerede befinder sig i på grund af klimaforandringerne:

Oversvøm-melser, orkaner og tørker har hærget hele året som klare advarselstegn på den fremtid, vores klimaskadede planet går i møde.

“Flere steder er allerede er så hårdt ramt af klima-forandringer, at de ikke har mulighed for at tilpasse sig”, siger CARE Danmarks klima-koordinator, Rolf Hernø og uddyber:

“Derfor er det ikke længere er nok at skære drastisk ned på CO2-udledningerne og hjælpe fattige og sårbare lande med at tilpasse sig et forandret klima. Vi bliver nødt til at tage hånd om de permanente skader og tab, som klimaforandringerne medfører – og som især går ud over de fattigste lande”.

Hurtig og markant indsats nødvendig

Klimaforandringerne skaber uoprettelig skade og påvirker økonomi, infrastruktur, økosystemer og liv verden over.

Udledningen af drivhusgasser stiger fortsat, og klodens mest udsatte samfund er ikke blevet i stand til at tilpasse sig klimaforandringerne hurtigt nok. Derfor må det internationale samfund straks tage sig af klimaforandringernes uundgåelige og enorme ødelæggelser, hedder det i rapporten.

Arbejdet for at hjælpe udsatte samfund med at beskytte deres liv mod klimaforandringerne skal opprioriteres kraftigt.

Samtidig er der brug for en hurtig og markant indsats til at sørge for, at de globale temperaturer ikke stiger med mere en 1,5 grader – selv om dette mål sandsynligvis allerede er umuligt at nå.

Social uretfærdighed

De politiske ambitioner har længe været alt for lave, og derfor befinder verdens fattigste lande sig i en situation, hvor massive klimaødelæggelser efterhånden er hverdag.

En situation, der kun vil forværres i løbet af de næste år, og som vil have uoverskuelige økonomiske såvel som menneskelige omkostninger, understreger rapporten.

“Stigende vandstande, ekstremt vejr, uforudsigelig regn og gentagne storme og tørker er ikke gratis. De er altødelæggende for de lande, der allerede kæmper med fattigdom”, siger Rolf Hernø, og fortsætter:

“De har ingen skyld i klimaforandringerne, men bliver alligevel ramt hårdest. De er udsat for den største sociale uretfærdighed i nyere tid. Verdens ledere er nødt til at se realiteterne i øjnene nu”.

“Tackling the Limits to Adaptation” opfordrer derfor deltagerne på klimakonferencen COP18 i Dohar til at reagere øjeblikkeligt for at undgå, at omfanget af klimaskaderne fortsat vokser.

Der må:

* Stiftes en helt ny institution, som kan tage sig af de tab og skader, som klimaforandringerne forårsager.
* Oprettes et system, som sørger for kompensation for både økonomiske og ikke-økonomiske tab.
* Sikres genhusning og støtte til de mennesker, der mister deres hjem og jord som følge af klimaforandringerne.

Yderligere oplysninger hos:
Line Gamrath Rasmussen, tlf. 53 72 72 50 og
e-mail: [email protected]

Man kan hente (downloade) hele rapporten på
http://pressemeddelelse.info/e10/parker/pm/9c5ebbfdfd77234c/ot145350/download/423d0b_tackling_the_limits_to_adaptation_-_report_nov_2012.pdf

Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/25-11-12/klimatilpasning-ikke-l-ngere-nok-hvad-med-tabene