Ny rapport om virksomheders bidrag til bæredygtighed

ccby-undp
Forfatter billede

UN Global Compact

Global Compact er verdens største frivillige initiativ for virksomheders samfundsansvar med 8700 virksomheder og organisationer fra mere end 130 lande. Global Compact har til formål at fremme virksomheders samfundsansvar gennem tilslutning til et fælles universelt accepteret værdigrundlag bestående af 10 principper.

Principperne er baseret på internationalt vedtagne konventioner inden for menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljøbeskyttelse og korruptionsbekæmpelse.

Det er disse områder, en virksomhed skal forholde sig til, hvis den skal kunne demonstrere en ansvarlig virksomhedsførelse.

Læs mere her

 

I forbindelse med FN’s Generalforsamling i New York har Global Compact-netværket præsenteret den årlige rapport om virksomhedernes fremskridt i forhold til at implementere ti principper for bæredygtig virksomhedsførelse. Resultaterne er opmuntrende, skriver Global Compact i rapporten. Mere end nogensinde før udgør bæredygtighed en central del i virksomhedernes strategier og forretning og ansvaret for virksomhedens bæredygtighedsstrategier er forankret på højere og højere niveau.

Rapporten viser samtidig, at en funderet forståelse for ansvarlig virksomhedsførelse ikke kun er vigtig for at løse nutidens økonomiske, sociale og miljømæssige udfordringer, men at den især er afgørende for at skabe de nødvendige forudsætninger for fremtidig vækst.

Antallet af virksomheder, der har en policy om menneskerettigheder og antikorruption er stigende og mere and 90 procent af Global Compacts medlemmer har i dag specifikke tiltag indenfor alle ti principperne. Men rapporten viser samtidig, at der tit fortsat er langt fra intention til handling. Antallet af virksomheder, der definerer konkrete målsætninger, gennemfører konsekvensanalyser/impact assessments eller overvåger deres præstation er ikke på samme niveau endnu.

For første gang indeholder rapporten også et review af virksomhedernes bidrag til at opnå verdensmålene. To år efter vedtagelsen af SDG’erne har 75 procent af alle virksomheder lanceret tiltag, der adresserer verdensmålene. Mål 8 om anstændige jobs, mål 3 om sundhed og mål 5 om ligestilling bliver oftest fremhævet. De fleste virksomheder gør det ved at integrere målene i deres centrale forretning og ved at lave partnerskaber.

Rapporten viser desuden, at bæredygtighedsstrategier og policies bliver monitoreret på CEO-niveau i næsten 70 procent af virksomhederne, hvilket er en stigning med 4 procent siden 2008. Implementering af bæredygtighedsstrategierne er ligeledes i stigende grad en central opgave.

70 procent af virksomhederne rapporterer offentligt om deres fremskridt og 55 procent af virksomhederne oplyser, at rapporteringen hjælper dem med at integrere bæredygtighed i deres forretning. For mange virksomheder er netop den offentlige rapportering en af hovedårsagerne til at de bliver medlem af Global Compact.

Derudover viser rapporten, at der i dag er mere end 60 procent af virksomhederne, der har tiltag om de ti principper, som gælder deres leverandører. Krav om anstændige beskæftigelsesforhold hos leverandørerne er steget mest med en vækst fra 32 procent i 2008 til 64 procent i 2017. Dog angiver 57 procent af de større virksomheder, at det fortsat er en udfordring at sikre bæredygtighed gennem hele produktionskæde/supply chain.

Endelig understreger rapporten, at kompleksiteten, viden og resurser er de største udfordringer for små og mellemstore virksomheder i forhold til at leve op til bæredygtige forretningsmodeller og ansvarlig virksomhedsførelse. Særligt omfattende rapporteringskrav er en hæmsko for mange SMV’ere.

Du kan læse hele rapporten her