Nye tal peger på en anden skurk bag plastikskrald i oceanerne

gettyimages-1216637163
Kvinder går på et "hav" af plastik i Mumbai, Indien
Foto: Anshuman Poyrekar/Hindustan Times via Getty Images
Thomas Jazrawi

11. november 2020

Der har været krig på ord mellem Kina og USA om, hvem der har det største ansvar for klodens miserable tilstand fra klimaskadelige udledninger til luftforurening og affald. Når det gælder de stigende mængder af plastikskrald i verdenshavene, har man været tilbøjelig til at tro, at det stammer fra Asien.

Det har fået forskere til at granske kilderne til de store mængder skrald nærmere. Og det giver et helt andet billede.

”USA genererer mest plastikaffald af alle lande i verden, men snarere end at se problemet i øjnene, har vi udliciteret det til udviklingslande og er blevet en af de førende bidragsyder til plastikkrisen i vores oceaner,” siger Nick Mallos, en af medforfatterne, i en pressemeddelelse.

Det nye studie, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science Advances, vurderer, at USA i 2016 stod for 42 millioner ton plastiskrald. Det er langt mere end Indien og Kina med henholdsvis 26,3 og  21,6 millioner ton. 

Også hvis man kigger på plastikskrald genereret pr. indbygger topper USA med 130,1 kg. årligt, mens Storbritannien og Sydkorea følger på de næste pladser. Her er de to asiatiske stormagter ikke i top ti. 

Skraldeeksporten er talt med
I 2015 viste et studie, at størstedelen af plastiskraldet i vores oceaner stammer fra fem asiatiske lande: Filippinerne, Indonesien, Kina, Thailand og Vietnam.

Læs også: Fem asiatiske lande er skurkene bag det meste plastik i havene

Det nye studie viser, at der nok ryger meget plastik ud i havet fra asiatiske lande, Indonesien og Indien topper listen, men skraldet kan spores længere tilbage. Forskerne har nemlig medregnet den omfattende eksport af plastiskrald. Det bringer USA op på en tredjeplads i plastikudledning til havet, en førsteplads målt per indbygger. 

Ifølge studiet blev blot ti procent af plastikaffaldet i USA samlet ind til genbrug i 2016. Af denne andel blev omkring halvdelen sendt til udviklingslande. 88 procent af dette skete til lande, der mangler kapaciteten til at håndtere skraldesendinger, som yderligere består af dårlig kvalitet. 

“I årevis er så meget af det plastik, vi har smidt til genanvendelse, blevet eksporteret til genbrug i lande, som kæmper med at håndtere deres eget skrald for ikke at tale om de mængder, der bliver leveret fra USA,” forklarer hovedforfatter på studiet, Kara Lavender. 

“Og når du tænker over, hvor meget af vores eget plastik, der ikke er egnet til genbrug, fordi det har en lav værdi, er snavset eller er vanskeligt at håndtere, er det ikke overraskende, at en stor del af det ender med at forurene miljøet,” fortsætter hun. 

Udviklingslandene siger fra
Tallene stammer som nævnt fra 2016 og det kan være, at de ser meget anderledes ud i dag. Tilbage i 2018 indførte Kina lovgivning, der skal hindre import af affald. Flere andre asiatiske lande, som eksempelvis Malaysia, er også begyndt at sige stop og har sendt dynger af skrald tilbage til afsenderen. 

Læs også: Asien siger stop: Tonsvis af skrald på vej tilbage til rige lande

I Afrika bliver der ligeledes arbejdet for at bremse skraldetrafikken. USA forsøger imidlertid i forhandlingerne om en handelsaftale med Kenya at få landet til at opgive forbud mod forskellige produkter af plastik og import af skrald. 

Læs også: Presset olieindustri vil oversvømme Afrika med plastik

Modstanden mod at modtage skraldedynger har givet udfordringer i mange mere velstående lande, som ikke kan komme af med affaldsdyngerne. Der er dog nogle anbefalinger fra forskerne bag det nye studie. 

“Løsningen må starte herhjemme. Vi skal skabe mindre (plastikskrald) ved at reducere vores unødvendige plastik til engangsbrug; vi skal skabe bedre ved at udvikle innovative nye metoder til pakning og levering af varer; og hvor plastik er uundgåeligt skal vi forbedre vores rater af genbrug drastisk,” lyder opfordringen fra Nick Mallos.