Også nødhjælp til katastroferamte dyr på Sulawesi

palu_wave_impact
Flodbølgens ødelæggelser uden for Palu.
Foto: World Animal Protection
Laurits Holdt

Mens humanitære hjælpeorganisationer forsøger at komme titusindvis af lokale til undsætning på Sulawesi, arbejder en dyrevelfærdsorganisation på, at livet kan fortsætte, når hverdagen endelig melder sig igen.

Den indonesiske ø Sulawesi har på mindre end en uge oplevet to jordskælv, en tsunami og senest en vulkan i udbrud. Det er naturkatastrofer, som har sendt folk og dyr i døden og på flugt. World Animal Protection deltager i nødhjælpsarbejdet sammen med mere end 30 humanitære organisationer. For dyr har afgørende betydning for de lokales overlevelseschancer.

“Lokalsamfundene her er afhængige af dyr og husdyr for at komme videre. Dem, der overlever denne katastrofe, vil kun lide mere, hvis de ikke har dyr eller husdyr til at hjælpe, når den humanitære indsats er ophørt,” forklarer Naritsorn Pholperm,
chef for katastrofeberedskabet hos World Animal Protection.

Nødhjælp til dyrene er selvhjælp til de lokale

Dyrevelfærdsorganisationen er den første katastrofeenhed, som er landet på den 175.000 kvadratkilometer store ø med det eksplicitte formål at redde dyrene. Og det giver mening i en større sammenhæng, forsikrer Naritsorn Pholperm:

“Katastrofeindsatsen prioriterer med rette folks umiddelbare behov, men den langsigtede indsats fra katastrofer er uløseligt forbundet med dyrenes velfærd.”

Godt 20 mio mennesker lever på Sulawesi, heraf er anslået 1.6 millioner berørt af tsunamiens ødelæggelser. Antallet af dyr, som er dræbt, skadet eller efterladt efter naturkatastrofen, er endnu ukendt. Og World Animal Protections katastrofeindsats koncentrerer sig i første omgang om de dyr, der er sårede, fortæller Naritsorn Pholperm:

“Vi prioriterer vores arbejde for at hjælpe dyr, der er sårede, uden mad eller vand og med høj risiko for sygdom. I første omgang skal vi finde frem til de dyr, der er sammen med deres ejere typisk i midlertidige opholdssteder. Det giver nemlig folk en enorm glæde og tro på egne evner, når deres husdyr får den nødvendige hjælp.”

Helt afhængige af husdyr

Mere end 200.000 mennesker har akut brug for hjælp efter tsunamien, der raserede gennem den centrale del af den edderkoppeformede ø for en uge siden. Endnu flere er berørte af naturkatastrofen. Sulawesi er i forvejen en fattig ø, hvor hver 10. lever under fattigdomsgrænsen. Og mange er i fare for at miste deres levebrød.

For udover at være leveringsdygtig i eksotiske dyr, der tiltrækker turister på jagt efter eventyr, så er Sulawesis største indkomstkilder landbrug og fiskeri. Opdræt af grise, får og køer er afgørende for, at Sulawesis befolkning kan få mad på bordet. 80 procent af øens landbrug er drevet som familielandbrug eller småt landbrug med under en hektar land. Så hjælpen til dyrene er helt afgørende, vurderer Naritsorn Pholperm, der er ankommet til Palu og Donggala, hvor tsunamien har skabt de største ødelæggelser:

“Desværre blev de fleste dyr i tsunamiområdet skyllet væk. Dyrene her kan ikke få adgang til græs og føde, fordi jorden er dækket af murbrokker og vragdele. Vores førstehåndsindtryk i en radius af 20-30 km fra området giver visse forhåbninger, fordi flere husdyr har adgang til grønt græs,” beretter Naritsorn Pholperm.