Penge til klima-indsatsen- men stort set ingen til NGOerne

Forfatter billede

Kommentar af Peter With

Folkelige bevægelser og klimaforkæmpere spiller en afgørende rolle for at sætte klimaet på den politiske dagsorden i udviklingslandene.

Ikke mindst for at give en stærkere stemme til de mest udsatte grupper, der rammes af et klima i forandring. Men kun en forsvindende lille del, nemlig ca. to procent af Danmarks klimafinansiering, afsættes til civilsamfundet (NGOernes) indsats.

Det er uforståeligt, at klimapuljen ikke støtter civilsamfundet på samme niveau som den øvrige udviklingsbistand.

Og det står i skarp kontrast til de mere end 15 procent, som går til danske NGOer over den almindelige bistand.

Også den nye rettigheds-baserede udvik-lingsstrategi (for bistanden, red.) ”Retten til et bedre liv” understreger, at grøn vækst og omstilling kan kun lykkes, hvis der er en åben og inddragende dialog mellem borgere, civilsamfund, erhvervsliv og myndigheder:

”Vi vil støtte civilsamfundet, så de kan påvirke erhvervsliv, myndigheder og politikere til at indgå i dialogen om grøn vækst”, lyder det.

Men i den danske klimafinansiering er den ny strategi tilsyneladende ikke slået igennem: Af klimapuljens 500 mio. kr. afsættes der som anført blot 10 mio. kr. eller to pct. til civilsamfundsorganisatoner.

Kun to NGO-programmer

Mellem 2009 og 2012 er klimapuljens støtte til NGOer gået til blot to programmer:

Det ene er det relativt store ”Southern Voices on Climate Change”, der støtter ca. 20 netværk af klimaforkæmpere i u-lande gennem fire af 92-gruppens medlemsorganisationer.

I det andet program samarbejder IWGIA med indfødte folks organisationer for at påvirke klimaindsatser lokalt og internationalt.

De gode erfaringer herfra med at styrke og motivere klimakampen i Syd nedefra, bør udvides. Hvis man vil fremme grønne og ikke-fossile løsninger i udviklingslandene, er der behov for en meget bredere indsats med inddragelse af flere organisationer og netværk i Syd.

I forberedelserne af finansloven for 2014 vil det være oplagt, at udviklings- og klimaministrene benytter lejligheden til at støtte et bredere engagement fra civilsamfundet i klimakampen i Syd.

Peter With er programkoordinator for Southern Voices on Climate Change, CARE

Kilde: 92-gruppens seneste nyhedsbrev, “Nyt om Miljø & Udvikling”, nr. 86, april 2013, udsendt fredag.