Pressechef hos dansk institut mod tortur

Thomas Giolla-Møller


Foto: Privatfoto
Forfatter billede

DIGNITY er et dansk menneskeretsinstitut, der har behandling, forskning, international udvikling og fortalervirksomhed samlet under ét tag – det hele med fokus på torturen og dens ofre (mere længere nede).

Thomas Giolla-Møller, der også vil fungere som talsperson i sit nye job, var tre-et-halvt-år i Københavns kommune og før da (2008-2012) ansat på Berlingske.

Her var han bl.a. med til at sætte avisens nye design og relancering i søen i januar 2011.

Under et år på Ritzaus Bureau (2006-07) dækkede han bl.a. kampen mellem Hizbollah og Israel i Gaza og Nordkoreas atomforsøg.

Giolla-Møller kom også forbi et studenterjob i udenrigsministeriet (under Muhammed-krisen), mens han uddannede sig til cand.comm. i journalistik og udvikling fra Roskilde Universitet.

Fra Bangladesh til New York

Leonora Beck


Foto: Privatfoto
Samtidig er journalist Leonora Beck pr. 1. september 2015 skiftet fra kommunikationsansvarlig for FNs Fødevareprogram (WFP) i ti måneder i Bangladesh til at være studerende i USA.

Her går hun på Columbia University´s Graduate School of Journalism i New York med fokus på økonomi og erhvervsliv.

Leonora Beck har tidl. været ansat på MedWatch fra december 2011 til august 2014 i København. Websitet koncentrer sig om journalistik indenfor sundhedsområdet.

Hun er uddannet som journalist på Syddansk Universitet og var i praktik på dagbladet Børsen. Tidl. har hu også arbejdet som frivillig for Dansk Flygtningehjælp.

Om DIGNITYs historik

Anti-torturcentrets historie hænger uløseligt sammen med navnet Inge Genefke.

Lige siden hun som ung læge første gang mødte torturens gruopvækkende konsekvenser, har nu 77-årige Inge Genefke kæmpet torturofrenes sag.

I 1982 var hun initiativtager til verdens første center for lægebehandling af torturofre, Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre (RCT), i København.

Her var hun lægechef fra 1982 til 1997, hvorefter hun i tre år (1997-2000) var generalsekretær for Det Internationale Rehabiliteringsråd for torturofre, IRCT, også med base i København.

“Den største lidelse, du overhovedet kan komme ud for, er tortur. Der er mange andre ting, der gør ondt, men der findes ikke noget så forfærdeligt som tortur, det er nedbrydelse i højeste potens”, som modtageren af Den aternative Nobelpris i 1989 har sagt.

Inge Genefke hentydede til de ofte umenneskelige lidelser og dybe psykiske mén, tortur påfører hundredtusindvis af personer verden over.

RCT skiftede for nogle år siden navn til DIGNITY og flyttede samtidig til Bryggervangen på det ydre Østerbro i København.

Om DIGNITYs opgaver

DIGNITY samarbejder i over 20 lande med lokale partnere – og i udvalgte lande med statsinstitutioner – om at bekæmpe tortur og hjælpe torturoverlevere og deres familier til et bedre liv.

Målet er at bekæmpe brugen af tortur, umenneskelig og nedværdigende behandling og udrydde andre former for organiseret vold. Med det sidste menes vold, der udøves af en statsmagt eller på opfordring herfra.

DIGNITY arbejder politisk, juridisk og sundhedsfagligt for at forhindre tortur og sikre alle ofre den nødvendige behandling og et værdigt liv.

DIGNITY har rod i Danmark, men arbejdet for en verden uden tortur er globalt. Tortur foregår i flere end 141 lande (Amnesty 2014), og derfor arbejder instituttet sammen i partnerskaber med ligesindede institutioner og organisationer i Danmark og i resten af verden.

Man er en selvejende institution, der er afhængig af støtte fra forskellige bidragydere, hvoraf Udenrigsministeriet er den største. Driften af rehabiliteringscentret finansieres via ydelser fra Danske Regioner.

Arbejdet støttes også af penge fra fonde, legater og privatpersoner.