Professor i krig fylder 80

Forfatter billede

Som professor i international politik (europæisk sikkerhed og integration) ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, fulgte fødselaren de store sikkerhedspolitiske omvæltninger i Europa siden den kolde krig og har været med til at præge Danmarks placering i de omskiftelige tider i en menneskealder.

Især de senere år har Kina optaget ham.

Bertel Heurlin er Jean Monnet professor og Program Director, China Security Studies Network, Centre for Military Studies,  Coordinator  for Reflection Group China, Co-coordinator for tænketanken ThinkChina.dk, UCPH.

Han er videre co-director COMER, Copenhagen Middle East Research Project.

Heurlin blev pensioneret i 2005, men er blevet ansat til at varetage de nævnte funktioner ved Center for Militære Studier.

Har sat sit præg mange steder

Han var medlem af Forsvarskommissionerne af 1988, af 1997 og af 2008, har tillige fungeret som ekspert for en række ministerier og udvalg og været videnskabelig rådgiver for NATO.

Han har fungeret som ekspert for ministerier, folketing for NATO. Medlem af formandsskabet for Det sikkerheds-og Nedrustningspolitiske Udvalg 1981-95.

Fra 1996 til 2002 var han forskningschef for Dansk Udenrigspolitisk Institut. Medlem af forsvarskommissionerne af 1988, 1997 og 2008. Formand for bestyrelsen af Dansk Institut for Militære Studier til 2010.

De seneste år har han været med til at udvide og konsolidere den sikkerhedspolitiske forskning til glæde for sine efterfølgere og for kvaliteten af den sikkerhedspolitiske debat.

Heurlin har præget mange studerende og medarbejdere, der har profiteret af hans evne til at skabe resultater i et godt kollegialt miljø, hvilket ikke er en naturgiven sag blandt konkurrerende forskere.

Men professoren i krig har med sit eksempel vist, at man kommer langt med venlighed og hjælpsomhed som ledelsesværktøj.

Har skrevet om Kinas sikkerhedspolitikog Mellemøsten

Hans seneste publikationer i udvalg:

”Kinas sikkerhedspolitik. Stabilitet og spændinger”, 2013, red. (heri: ”Introduktion” (1-41), ”Kinas sikkerhedspolitik over for USA”(137-158), ”Konklusion og scenarier” (323-328), Jurist- og Økonomforbundets Forlag.

”Forsvarskommissioner og krig”, i  Kristian Søby Kristensen, 2013, red.”Danmark i Krig”,(109-133), Jurist-og Økonomforbundets Forlag.

”Syria. Civil-military relations during  violent uprising”, with Lars Cramer- Larsen,  book chapter ( forthcoming, 2013), ”Lebanon. Strategic and Military Dimensions”, 2011, co-ed., Royal Danish Defence College.

Han har skrevet eller redigeret over 50 bøger; hvor f.eks. ” Krig og Fred i det 21. århundrede” fik en fornem modtagelse af anmelderne i 2009.

Er vi i håbets århundrede?

Bliver det 21. århundrede et Ragnarok eller et håbets århundrede? er det spørgsmål, Heurlin stiller.

Vort århundrede sætter nemlig helt nye målestokke for krig og fred. Nutidens krige finder ikke længere sted mellem enkeltstater, men som krige på det internationale samfunds vegne mod internationale lovbryderstater eller fejlslagne stater, som borgerkrige eller som en del af den globale krig mod terror.

Uanset klodens voldsomme problemer er der dog meget, som peger i retning af positiv fred, nationalt, regionalt og globalt. Men vil freden brede sig – eller krigen tage over som i det forrige århundrede?

De fleste vil sikkert mene, at når man er blevet oldefar – flere gange – er pensionsalderen nået. Ikke Bertel Heurlin.

Således tilbragte han sin 75-årsdag på 14 dages besøg i Kina, inviteret af de kinesiske myndigheder.