Rapport fra CARE: Hold fast i klimamålet

Forfatter billede

Vi er i sidste forhandlingsfase om den globale dagsorden frem mod 2030. Lektien må være, at ulighed spænder ben for udviklingsmålene. Klimaforandringer skaber ulighed og rammer de fattige hårdt. Derfor skal klimaet højt på listen over de nye FN mål. Verdenssamfundet samles fredag og lørdag i København for at diskutere ulighed og de nye udviklingsmål.

Klimaforandringer er den største trussel mod fattigdomsbekæmpelse. Derfor skal klimaet have en plads i de kommende udviklingsmål. Det er budskabet bag en rapport, som CARE International og en række humanitære organisationer står bag.

På torsdag leverer CARE Danmark det budskab under FN-konferencen ’The Beyond 2015 Copenhagen Conference’ i FN Byen, hvor verdenssamfundet er samlet til diskussioner om de nye udviklingsmål.

I øjeblikket har FN kig på 17 mulige udviklingsmål. Mål 13 fokuserer på klimaforandringer. Men det er langt fra sikkert, at klimaet får lov til at blive på listen. Ifølge Rolf Hernø, som er klimaekspert hos CARE Danmark, er det altafgørende, at klimaforandringer får et selvstændigt punkt og samtidig bliver systematisk integreret i de øvrige mål.

’Hvis klima fordufter fra listen, fordi landene ikke kan blive enige, vil det spænde ben for, at fattige lande kan indfri de andre mål. Klimaforandringerne rammer de fattigste hårdest, og fattige lande har ikke selv midlerne til at tilpasse sig klimaforandringerne. Det er vigtigt, at klimaet får en plads på listen, for så følger pengene med,’ forklarer Rolf Hernø.

Efter hans vurdering er der en reel risiko for, at FN helt fjerner klima fra listen.

’Vi ved, at 17 mål er for mange, hvis landene skal lave en fokuseret og dedikeret indsats. Derfor vil FN efter al sandsynlighed skære ned på antallet af mål. Her risikerer klimaet at forsvinde fra listen – blandt andet fordi klimaspørgsmålet er præget af stor politisk uenighed,’ vurderer Rolf Hernø.

Topmøde i Paris er ikke nok
CARE Danmarks klimaekspert mener, at FN kunne fristes til at skubbe beslutninger om klimaindsatsen til FN-topmødet, COP 21, i Paris i december næste år. Håbet er, at landene på klimatopmødet bliver enige om en globalt bindende fælles front mod klimaforandringerne.

Men efter Rolf Hernøs vurdering, vil det være en stor fejl kun at lægge klimaindsatsen i hænderne på politikerne under COP 21.

’For det første er vi ikke sikre på at få en aftale. For det andet garanterer det ikke en international støtte til de fattige lande. Hvis FN beholder klimaforandringerne på listen, sender det til gengæld et stærkt signal til politikerne om, at alle forstår alvoren og ønsker en aftale til december 2015,’ siger Rolf Hernø.

København er vært for konferencen ’The Beyond 2015 Copenhagen CSO Conference’ 13.-14. november 2014 i FN Byen. På konferencen diskuterer repræsentanterfra over 50 lande de nye udviklingsmål.

Læs CARE rapporten her.

Kilde: care.dk/ http://www.care.dk/rapport-fra-care-hold-fast-klimamaalet/