Røde kors-chef trækker i land om Guantanamo

Redaktionen

Den øverste chef for Internationalt Røde Kors, Angelo Gnädinger, mener, at det er op til USA selv at afgøre, hvad der skal ske med de over 600 fanger på den amerikanske Guantanamo-base i Cuba, skriver Politiken torsdag.

Angelo Gnädinger var onsdag i København for at mødes med udenrigsudvalget i Folketinget og udenrigsminister Per Stig Møller (K). Herhjemme har Dansk Røde Kors kaldt behandlingen af fangerne et brud på konventionerne, men så langt ville den øverste chef ikke gå.

De fleste på Guantanamo-basen er taget til fange under krigen i Afghanistan for 2 år siden og mistænkes af USA for at være terrorister. De har ikke ret til en advokat og er ikke blevet sigtet for noget.

USA mener ikke, at de er krigsfanger og omfattet af de internationale konventioner, fordi krigen mod terror er en helt ny situation, som konventionerne ikke tager højde for, skriver Politikens Claus Blok Thomsen og Matias Seidelin.

Angelo Gnädinger ville på et pressemøde ikke tage stilling til, om USA bryder konventionerne: – I Irak er de tilbageholdte enten krigsfanger eller kriminelle. I Afghanistan er situationen derimod mere kompleks. Der er en diskussion af, om konventionerne gælder, og det er op til debat, sagde han.

– Men det er meget vigtigt, at fangernes status bliver fastlagt. Vi mener, at dem, som er taget til fange i Afghanistan, er krigsfanger, men det er ikke op til os at vurdere. Her må vi konstatere, at der er forskellige opfattelser. Men de amerikanske myndigheder må fastlægge deres status, for de har ansvaret for fangerne.

Genevekonventionen siger ifølge Politiken klart, at hvis der er tvivl om fangers status, skal de stilles for et tribunal, som skal afklare deres status.

Generalsekretær i Amnesty Danmark, Lars Normann Jørgensen: – Vi mener, det er et klart brudt på konventionerne, at de tilbageholdte ikke har ret til en advokat eller er stillet for en dommer og ikke ved, hvor lang tid de skal sidde indespærret.

Direktør for Institut for Menneskerettigheder, Morten Kjærum, er heller ikke i tvivl: – Fangerne kan ikke sidde i et retstomt rum. USA må beslutte, om de tilbageholdte er krigsfanger eller kriminelle. Uanset hvad har USA overtrådt menneskeretskonventionen ved at nægte dem en retfærdig rettergang, siger han.

Under sit besøg kritiserede Angelo Gnädinger regeringen for at ville beskytte nødhjælpsarbejdere med soldater i Irak. – Det er meget vigtigt, at vi har fri adgang til alle og ikke bliver sat i forbindelse med krigsførende magter. Derfor ønsker vi ikke den hjælp fra den danske regering, sagde den øverste Røde Kors-chef, ifølge Politiken.

Læs også “Ny Røde Kors-kritik af regeringen”, 25.11.03, under Nyt fra Den 3. Verden