Situationen stadig spændt i Mozambique

Laurits Holdt

Af Signe Nydam

Den politiske situation i Mozambique er fortsat spændt efter folk fra regeringspartiet angreb oppositionspartiets base og der er frygt for at den 20 år gamle fredsaftale bryder sammen. Der er dog tegn på at parterne vil mødes om situationen.

Børn som ikke kan komme til eksamen, frygt for borgerkrig og overfald i forbindelse med det forestående kommunalvalg, det er den hverdag, som hver morgen møder borgerne i Mozambique.

Det er nu tre uger siden, at regeringspartiet FRELIMO angreb oppositionspartiet RENAMOs base, der førte til opsigelse af den fredsaftale, som blev lavet i 1992.

Det betyder, at utrygheden konstant lurer hos lokalbefolkningen, som mærker hvordan konflikten påvirker hverdagen. I Sofala-provinsen kommer der løbende rapporter om, at skolerne er meget berørte af konflikten, og da det lige nu er eksamenstid, går det ud over børnenes uddannelse.

Appel for seriøs dialog

Mozambiques økonomiske vækst de sidste ti år, har sat betydelige interesser i spil, og samtidig sidder der et regeringsparti, som har haft magten siden uafhængigheden, og hvis politiske elite har sikret velstand til dem selv, og har betydelige privatøkonomiske interesser i privatsektoren.

Disse er to årsager til, at situationen er spidset til i Mozambique. En tredje årsag er det forestående kommunalvalg d. 20. november og præsidentvalget næste år.

Både den lokalpolitiske og den landspolitiske magt er dermed i spil. I forhold til befolkningens opbakning til de to parter, siger IBIS’ landedirektør i Mozambique, Anne C. Hoff:

”Når jeg snakker med den almindelige mozambikaner, hører jeg, at de er trætte af den udbredte magtmisbrug i form af korruption. De er utilfredse med at den politiske elite, som sidder ved magten, stadig bliver rigere, mens den almindelige mozambikaner ikke får del i den økonomiske vækst i form af jobskabelse. Og at der efter 38 års selvstændighed stadig ikke er styr på grundlæggende ting som gratis skolebøger til børn.”

De unge er utilfredse

Anne C. Hoff fortæller også, at det særligt er den unge generation i Mozambique, som har kendskab til deres rettigheder og pligter som borgere, og at der blandt dem er en stigende utilfredshed med regeringspartiet FRELIMO.

Utilfredsheden med regeringen betyder dog ikke, at der udelukkende er opbakning til RENAMO, da støtten i hovedstaden og de større byer er begrænset, mens partiet historisk set har betydelig opbakning på landet.

Efter 20 års fred og 10 års økonomisk vækst, er lokalbefolkningen nu nervøs for, at de endnu en gang vil blive kastet ud i en ødelægende borgerkrig. Af samme grund har civilsamfundsorganisationer, som IBIS’ samarbejdspartnere CIP (en civil samfundsorganisation) og kvindeorganisationen Forum Mulher, utallige gange opfordret til, at angrebene mellem regeringspartiet og oppositionen stopper og afløses af en seriøs dialog.

Demonstration mod regeringen

Og for første gang i Mozambiques historie lykkedes det for nylig at organisere en demonstration mod regeringen, der var så stor at mellem 10.000 og 30.000 deltog.

Indtil videre har de to politiske grupperinger ikke løst konflikten, men 11. november modtog RENAMO en officiel invitation fra landets præsident til et møde. Datoen for mødet er endnu ikke fastsat, men invitationen giver alligevel anledning til håb for Mozambiques befolkning.

Signe Nydam er kommunikationsmedarbejder hos IBIS