Men for at få sat punktum for fredsprocessen og opnå reel forsoning efter den 36 år lange borgerkrig, skal der følges op med social forandring, hvilket kræver international opmærksomhed, skriver organisationen i en pressemeddelelse mandag.
Natten til lørdag faldt dommen i retssagen mod ex-diktator Efraín Ríos Montt, der blev idømt 80 års fængsel for folkemord og forbrydelser mod menneskeheden.
Anerkendelsen af folkemordet har stor betydning for, at forsoningen efter den 36 år lange borgerkrig kan blive en succes. Men dommen er langt fra nok.
Ida Nilsson fra Mellemamerika Komiteen har flere gange været i Guatemala for at støtte vidnerne i sagen mod Ríos Montt. Hun forklarer:
”Guatemala er et land præget af ekstrem ulighed. Et af de største stridspunkter i borgerkrigen var uligheden. Og uligheden er fortsat et uløst problem. For at der kan opnås reel forsoning, er det nødvendigt med en omfattende social forandring.”
Brug for international opmærksomhed
Guatemala er et land, hvor det indebærer store risici at kæmpe for menneskerettighederne.
Derfor har Mellemamerika Komiteen siden 2001 været en del af et internationalt projekt, der sender fredsvagter til Guatemala.
Projektet har blandt andet støttet den ledende vidneorganisation AJR (Asociación para la Justicia y Reconciliación) og deres advokater i kampen for at få Ríos Montt dømt for folkemord.
”Vi ledsager vidner i sagen mod ex-diktator Ríos Montt, fordi de risikerer vold, trusler og i værste fald at blive dræbt. Den internationale opmærksomhed kan være med til at forhindre forbrydelserne,” siger Ida Nilsson.
Alene i 2013 blev der frem til april rapporteret 319 tilfælde af forbrydelser mod menneskerettighedsaktivister ifølge den nationale ledsagerorganisation UDEFEGUA.
”Med dommen mod Ríos Montt er vi kommet langt. Men det udgør desværre fortsat en stor risiko at arbejde for oprindelige folks rettigheder. Der er lang vej før menneskerettighedsaktivister kan føle sig sikre, når de går ud på gaden,” mener Ida Nilsson.
Dom for folkedrab er en historisk sejr
Ex-diktator Ríos Montt blev idømt 50 års fængsel for folkemord og 30 år for forbrydelser mod menneskeheden.
”Mellemamerika Komiteen og vores samarbejdspartnere i Guatemala opfatter dommen mod Ríos Montt som en historisk sejr – først og fremmest for vidnerne i sagen. Siden sandhedskommissionen blev afsluttet i 1999 har det været bevist, at der blev begået folkemord under Ríos Montts regime. Nu er det endelig officielt anerkendt, at der foregik et folkemord,” lyder det fra Ida Nilsson.
Med dommen er det første gang i verden, at en ex-præsident bliver anklaget for forbrydelser mod menneskeheden og folkemord i en national domstol. Og det er første gang, at en leder fra Latinamerika er fundet skyldig i en sådan anklage.