Tema om frivillighed (18): De frivillige er der – og de skaber store resultater!

Laurits Holdt

Debatindlæg af Tune Nyborg, formand for Stairway Danmark Det er kun rimeligt, at der stilles store krav til organisationer, der forvalter offentlige penge til udviklingsarbejde. Og de frivillige organisationer kan sagtens levere varen og det gør de i rigt mål.

Som repræsentant for Stairway Danmark, en af de små foreninger i 'underskoven' af danske udviklingsorganisationer, vil jeg tillade mig at bidrage til diskussionen af frivillighed med udgangspunkt i vores eget eksempel. Min pointe er, at der er masser af frivillighed i Danmark, og at der skabes store og dokumenterbare resultater af foreninger, som er helt og fuldt båret af frivillighed. Samtidig er det et faktum, at der stilles større krav til de frivillige, end det var tilfældet i u-landsbistandens barndom, hvor engagerede ildsjæle rejste ud for at gøre en forskel i verden. I dag skal man kunne noget fagligt og professionelt for at yde et brugbart bidrag til u-landssamarbejdet: Er der én ting, u-landene har rigeligt af i forvejen, er det billig, ufaglært arbejdskraft! Effekt for pengene Men først lidt om mit udgangspunkt: Foreningen Stairway Danmark har i mere end 20 år været i tæt partnerskab med Stairway Foundation Inc., SFI, i Filippinerne. SFI startede som et lille idealistisk projekt men er i dag blevet være en stærk aktør i arbejdet for styrkelse af børns rettigheder og forebyggelse af sexmisbrug af børn i Filippinerne og andre lande. Hør her hvor langt vi er kommet:

  • SFI er i fuld gang med at træne et landdækkende netværk af knap 50 lokale børneinstitutioner, som skal fungere som ressourcecentre for børns rettigheder og håndtering af sexmisbrugte i deres lokalområder – i tæt samarbejde med politi og sociale myndigheder.
  • Parallelt hermed overfører vi vores viden, metoder og tilgange gennem træning af stærke partnerorganisationer i Thailand, Vietnam, Cambodia og Malaysia og snart også i Nepal, Indien og Ethiopien.
  • Vi har i flere år været en integreret del af den filippinske politiuddannelse og træner alle nye politikadetter på landets 17 politiskoler i børns rettigheder og lovgivningen omkring sexmisbrug. Desuden laver vi specialkurser på officersuddannelsen.
  • Vi samarbejdet med det filippinske socialministerium om at gøre børns rettigheder og forebyggelse af misbrug af børn til en integreret det af regeringens 4P-program om conditional cash transfer til 1 million fattige familier.
  • Senest har det filippinske Undervisningsministerium inviteret SFI og vores netværk af lokale partnere til at hjælpe med at implementere en ny lov, som indebærer, at samtlige skoler i landet skal lave en child protection policy.

Frivillighed og penge Alt dette er båret igennem af en stab af knalddygtige filippinske medarbejdere. Men SFI var aldrig kommet så langt uden løbende hjælp, sparring og vidensudveksling med frivillige fagfolk og specialister fra Danmark og andre lande. Og penge selvfølgelig: Stairway Danmark har gennem alle årene indsamlet store beløb fra privatpersoner, fonde og virksomheder (med ulønnede fundraisere!). Og vi har også fået uvurderlig støtte fra først Danidas Enkeltbevilling og siden fra CISUs Civilsamfundspulje. I alt har vi vel modtaget 10-12 mio. offentlige kroner – og helt ærligt: Det er ufatteligt, hvad de danske skatteydere har fået for de penge! En helt afgørende forudsætning for resultaterne i Filippinerne er, at et utal af mennesker i Danmark og andre lande har lagt entusiasme og frivilligt arbejde ind i Stairway. Fra skoleelever til arkitekter For eksempel har elever og lærere på Rødkilde Gymnasium i Vejle samlet ind til Stairway i snart 20 år, og i år kommer Rødovre Gymnasium til. Det gør de, fordi lærere eller forældre fra disse skoler på et tidspunkt har krydset forbi Stairway i Filippinerne og er blevet grebet af projektet. Det samme gælder for en lang række fagfolk og professionelle, som gennem årene har investeret tid og faglighed i projektet – vel at mærke uden at få en øre for det. Jeg nævner i flæng:

  • En hel vifte af psykologer, socialrådgivere, lærere og pædagoger har bistået med at udvikle og kvalitetssikre de materialer og træningsprogrammer om sexmisbrug af børn, som nu anvendes ikke bare i Filippinerne men også i en række andre lande i Asien, Afrika og Latinamerika.
  • De tegnefilm, som indgår i undervisningsmaterialet, er blevet til med hjælp fra bl.a. frivillige fra Animationsskolen i Viborg og flere film- og tv-instruktører – og Anisette og Thomas Koppel lavede musikken.
  • Flere forskellige arkitekter har gennem årene hjulpet med at tegne og projektere opførelsen af Stairways store trænings- og børnecenter på Mindoro – lige nu er et firma i København ved at lave en langsigtet masterplan for de næste 10 års udvikling.
  • En specialist i storkøkkener har designet og opbygget hele centrets køkkenfunktion.
  • En tidligere administrationschef på et amerikansk hospital har sat hele vores financial management i system.
  • En erfaren virksomhedsleder og en af Danmarks bedste organisationskonsulenter har hjulpet med at udvikle den lokale ledelse og organisation.
  • Lige nu er to unge tømrere på vej ned for at bruge et helt år på at opbygge et professionelt tømrerværksted, som led i uddannelse og jobskabelse for lokale håndværkere.
  • Og så har KPMG gennem alle årene lavet gratis revision og givet gratis finansiel og juridisk rådgivning.
  • Det SKAL være professionelt Konklusion: Der er masser af frivillige i udviklingssamarbejdet. Men som det blev skrevet i en anden kommentar her på siden: De frivillige skal arbejde professionelt, og de professionelle skal arbejde frivilligt. Det kan lade sig gøre, hvis man både hos nord- og sydpartneren tilrettelægge sin organisation, sin kommunikation og sin praksis efter det. Det medfører selvfølgelig, at det rent mellemfolkelige element i udviklingssamarbejdet ikke står så stærkt som før. Til gengæld er der opstået en masse nye kontaktflader: Langt flere danskere rejser ud i verden, og langt flere af os møder repræsentanter for udviklingslandene som kolleger, naboer og medstuderende. Når befolkningens opbakning til udviklingssamarbejdet alligevel er vigende, skyldes det næppe at der er færre ’hjemvendte frivillige’ til at sprede glade budskaber. Det skyldes snarere, at opgaven med at skabe udvikling har vist sig at være forbandet meget sværere, end nogen havde forestillet sig dengang – og at u-landsorganisationerne har tøvet alt for længe med at se dette i øjnene og kommunikere det klart og ærligt til offentligheden. Ikke bekymret Så jeg deler ikke bekymringerne og kritikken af Danida og regeringen. Der er masser af frivillighed – men den skal mobiliseres på andre måder end før. Der er masser af offentlig støtte at få – men vi kan selvfølgelig ikke forvente at få del i skatteydernes penge uden at kunne skrive en solid projektbeskrivelse, et LFA-skema og en afrapportering. Der er masser af international solidaritet – men den er ikke så ideologisk og naiv, som den var engang. Tune Nyborg er formand for Stairway Danmark Læs mere på www.stairway.dk og www.stairwayfoundation.org Se de øvrige indlæg og artikler i temaet: http://www.u-landsnyt.dk/tema/debat-om-de-frivillige-de-professionelle-o…