UM: Visumregler lempes for forretningsfolk, turister og søfolk

Forfatter billede

Visum på bare tre dage for forretningsrejsende fra forhåndsgodkendte virksomheder og mere fleksibel visumpraksis for søfolk samt turister er nogle af initiativerne, der skal gøre det lettere at besøge Danmark.

Smidigere visumregler og mindre bureaukrati skal styrke erhvervslivet og turismen. Det mener regeringen, som i 2012 bad en tværministeriel arbejdsgruppe om at gå de danske visumregler efter i sømmene for at se, om de kan gøres mere tidssvarende, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse torsdag.

Arbejdsgruppen, hvori erhvervslivet og turisterhvervet er repræsenteret, har nu lagt sidste hånd på sin rapport.

Justitsminister Morten Bødskov (S) siger:

”Særligt i disse finanskrisetider er det vigtigt, at Danmark står stærkt i kampen om at tiltrække handel, investeringer, turisme – og dermed arbejdspladser. Og her er det vigtigt, at vores visumregler er smidige. De ansøgere, der opfylder kravene til at få visum i dag, vil fortsat få det – det bliver bare hurtigere og nemmere.”

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) siger:

”Regeringen ønsker, at Danmark er et attraktivt land for udenlandske samarbejdspartnere og turister, og at vi bliver bedre til at bruge de muligheder, globaliseringen giver os. Derfor har vi fra start sat os for at modernisere vores visumregler, så de bliver mere tidssvarende.”

Hun fortsætter: “Vi gør det nu nemmere for virksomheder at få deres kunder og samarbejdspartnere til Danmark. Med ’Red Carpet’ får deres udenlandske forretningsforbindelser mulighed for en hurtigere og mere smidig visumsagsbehandling. Det vil gavne de danske virksomheder på eksportmarkederne og skabe danske arbejdspladser.

Vi har også brug for at få flere turister til landet. Derfor styrker vi samtidig turismen med en udvidelse af særordningerne på visumområdet for udenlandske rejsebureauer.”

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) siger:

”En mere smidig visumprocedure er et vigtigt skridt i arbejdet for at skabe bedre vækstvilkår for danske virksomheder. Flere af regeringens vækstteams har peget på, at virksomhederne har brug for en let og fleksibel visumproces.

For søfarten betyder de nye procedurer, at visumpligtige sømænd vil opleve en større fleksibilitet. For turisterhvervet bliver det lettere at tiltrække gæster, da turister fra f.eks. Kina og Indien nu i større omfang kan søge visum gennem akkrediterede rejsebureauer.”

Forretningsvisum på tre dage

I dag risikerer udlændinge, der søger om forretningsvisum til Danmark at blive mødt med lange lister med krav til dokumentation, eksempelvis om vielsesattester og lønsedler fra flere år tilbage.

Et af de ny initiativer er derfor, at forretningsrejsende fra udenlandske virksomheder som noget nyt skal have mulighed for at blive omfattet af en såkaldt ’Red Carpet-ordning’.

Den går ud på, at danske ambassader og generalkonsulater fremover skal kunne forhåndsgodkende udenlandske virksomheder, hvorefter personer med fast tilknytning til virksomheden vil være omfattet af en særligt smidig visumprocedure.

Ordningen giver følgende fordele:

– 3 dages sagsbehandlingstid
– lempelse af dokumentationskrav
– mulighed for at søge visum uden at møde personligt på ambassaden
– mulighed for at få visum gældende for flere indrejser og med længere gyldighed

Formålet er på forhånd at identificere de ansøgere, der alligevel ville få visum. Ansøgere, der får visum via Red Carpet-ordningen skal således opfylde samme krav for at få visum som i dag.

Eksempelvis må de ikke tidligere have misbrugt et visum, og der må ikke foreligge en formodningom, at de vil tage længerevarende ophold i Danmark.

Forhåndsgodkendte danske virksomheder, der ønsker at invitere udenlandske handelspartnere, bør også omfattes af ordningen, fremgår det af rapporten.

Forbedringer for sømænd i transit

Et andet forslag går ud på, at visumpligtige søfolk fremover skal mødes med større fleksibilitet. Ambassaderne skal således fremover udstede visum til flere indrejser og med gyldighed i op til fem år i så vid udstrækning, som Schengen-reglerne tillader.

Derudover skal søfolk fortsat have mulighed for at få nødvisum på grænsen efter en hurtig og enkel procedure, hvis de ikke har haft mulighed for at ansøge om visum hjemmefra, f.eks. på grund af ændringer i skibets sejlplan.

Søfartserhvervet har ellers frygtet, at muligheden for at få nødvisum ville blive begrænset til egentlige nødsituationer ved indførelsen af et fælleseuropæisk visuminformationssystem, hvilket ville have medført besvær for branchen.

Lettere at komme til Danmark som turist

Rapporten indeholder desuden en række initiativer, der skal gøre det lettere at søge om
turistvisum til Danmark.

Blandt andet foreslås det, at de danske ambassader i vid udstrækning får kompetence til at give afslag i visumsager.

Det vil bringe Danmark mere på linje med de øvrige Schengen-lande og forbedre Danmarks muligheder for at indgå aftaler med andre lande om, at deres
repræsentationer kan udstede visum på vegne af Danmark i lande uden dansk ambassade.

Formålet er igen at gøre det muligt at søge om visum til Danmark fra en række lande uden dansk ambassade efter at en række af Danmarks repræsentationsaftaler blev opsagt eller suspenderet i 2010 og 2011.

Samtidig vil endnu flere sager kunne afgøres direkte på ambassaderne end i dag, således at fremtidige ansøgere vil kunne få deres afgørelse hurtigere.

Initiativerne forventes at være gennemført eller iværksat inden udgangen af 2013 på nær forslaget om afslagskompetence, som forudsætter en lovændring.

Baggrund

Arbejdsgruppen består af repræsentanter fra Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Industri,
Danmarks Rejsebureau Forening, Dansk Erhverv, Rigspolitiet, Udlændingestyrelsen,
Beskæftigelsesministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet, Udenrigsministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet samt Justitsministeriet.

I 2012 traf de danske myndigheder afgørelse i 95.190 visumsager. Heraf blev der givet 90.899 tilladelser og 4.291 afslag. Afslagsprocenten var således 4,5 %.

Gennemsnitligt drejer godt en tredjedel af visumansøgningerne sig om visum til
forretningsbesøg, mens knap hver femte ansøgning er om turistvisum (baseret på 2011-tal).