Ung aktivist i Mozambique: Farvel håb, goddag handling

Forfatter billede

Osvaldo Buque fik nok af at vente på, at myndighederne dukkede op i hans fattige distrikt. Derfor blev han aktivist i en af Mellemfolkeligt Samvirkes partnerorganisationer, og det har givet resultater.

Af Henrik Lomholt Rasmussen
informationsmedarbejder for MS i Mozambique

At få de lokale myndigheders opmærksomhed i Mozambique i Sydøstafrika svarer omtrent til at vinde i Lotto. Det mener den 26-årige borgerrettigheds-aktivist Osvaldo Buque.

– Folk går rundt og håber på, at distriktets administrator kommer på besøg i deres landsby, så de kan få løst deres problemer med f.eks. mangel på vand. Men sådan en visit sker højst kun hvert andet eller tredje år. Den slags nytter det ikke at vente på. Derfor gælder det om at handle selv, konkluderer Osvaldo Buque.

Han er daglejer, gift, far til en søn på 3 og bosat i landsbyen Mahelane i Namaacha-distriktet i det sydlige Mozambique.

AMOPROC: Kursus for aktivister

Han var ikke sen til at melde sig, da borgerrettighedsorganisationen og MS-partneren AMOPROC sidste år tilbød at uddanne 30 aktivister i Namaacha-distriktet.

På det 14 dage lange kursus lærte aktivist-aspiranterne bl.a. om Mozambiques lov om decentralisering, planlægning og kunsten at præsentere et problem for de lokale myndigheder.

Udstyret med den viden mødes Osvaldo Buque og andre aktivister nu månedligt med bønder og landsbyboere, som fortæller om deres problemer og behov. – Vores opgave er så at præsentere de emner for distriktsledelsen på rådhuset i Namaacha, fortæller Osvaldo Buque.

Bedre skolegang og vandforsyning

Det har foreløbig resulteret i, at børnene i flækken Michangalene nu kan gå i skole til 6. klasse.

– Tidligere måtte børnene gå 7 kilometer til en anden skole, hvis de ville fortsætte efter 5. klasse. Derfor droppede mange ud af skolen efter fem års undervisning. Det diskuterede vi med skolemyndighederne, som etablerede 6. klasse i Mahelane sidste år. I 2010 får skolen et 7. klassetrin, fortæller Osvaldo Buque.

Indbyggerne i landsbyen Changalane har atter vand i pumperne, efter at Osvaldo Buque gjorde myndighederne opmærksomme på, at pumperne trængte til reparation. Mens pumperne var ude af drift, måtte kvinderne hente i vand i flod en kilometer fra landsbyen.

Buque har også været med til at forbedre vandforsyningen for nogle af indbyggerne i Namaacha-distriktet.

– Jorden er knastør, så folk er afhængige af nedbør, som falder uregelmæssigt. Derfor foreslog vi distriktsledelsen at få bygget to bassiner til opsamling og rensning af regnvand. Bassinerne blev bygget af et privat firma og stod klar tidligere i år, fortæller han.

Den seneste indberetning handler om en sag fra et af MS-Mozambiques fokusområder, demokrati i grundskolen.

– Medlemmerne af et skoleråd fortalte os, at de ikke har adgang til skolens budget. Skolens leder er ene om at administrere det, så kun han ved, hvad pengene bliver brugt til. Nogle af dem kan nemt havne i hans egen lomme. Desuden var en masse gratis skolebøger forsvundet, påpeger Osvaldo Buque.
Aktivisterne er vores forlængede arm

På Namaachas rådhus er António Tivane i gang med at lave en femårig distriktsplan. Han er glad for de input, Osvaldo Buque og hans kolleger kommer med til planen.

– Aktivisterne fungerer som vores forlængede arm, fordi de påpeger mange problemer i afkrogene af vores distrikt. Der når vi ikke altid ud. Vi er kun 6 mand i vores afdeling, som skal dække flere sektorer, f.eks. uddannelse, sundhed, landbrug og infrastruktur, forklarer António Tivane.

Fernando Augusto, informationsmedarbejder for AMOPROC, opfatter aktivisterne som et vigtigt led i opbygningen af et civilt samfund i Mozambique.

– I forbindelse med sin decentraliseringsplan fra 2006 nedsatte regeringen lokalråd i distrikterne, men de råd består af udpegede partifolk med forbindelser til regeringen. Det er der ikke meget demokrati i. Vi bliver nødt til at skabe nogle institutioner, der involverer og afspejler samfundet, og som borgerne kan have tillid til. Det er aktivisterne med til at sikre, siger Fernando Augusto.

Artiklen optræder i det seneste elektroniske nyhedsbrev fra Mellemfolkeligt Samvirke.