Verden rundt

gettyimages-1167455723
Omkring 10.000 kvadratkilometer skov i Brasilien er gået tabt fra nytår til august i år. Miljøorganisationer anklager præsident Jair Bolsonaro.
Foto: Gustavo Basso/NurPhoto via Getty Images

21. november 2019

Afskovningen i Brasilien er på det højeste niveau i et årti
Omkring 10.000 kvadratkilometer skov er gået tabt fra nytår til august i år, viser nye tal fra den brasilianske regering. Det svarer til områder på størrelse med to fodboldbaner, der forsvinder hvert minut og ikke siden 2008 er det gået så stærkt, skriver New York Times.

De årlige tal, der er sammensat med information fra Prodes satellitsystem, bekræfter en opadgående tendens, som præsident Jair Bolsonaro og hans ministre tidligere har sagt var løgn. De nye data peger også på præsidentens indstilling til ”verdens lunger” som problematisk, da udviklingen trækker Brasilien langt væk fra Paris-aftalens mål om grøn omstilling.

Byen Altamira i Amazonas har været hårdest ramt af afskovning og brænd i år.


Foto: Mario Tama/Getty Images
I hjertet af Amazonas i byen Altamira har landmænd og forsvarere af regnskoven været i konflikt siden den nye afsløring. Miljøorganisationer har også reageret og anklager regeringen for den tiltagende afskovning.  

Dette års stigning er den tredje højeste i landets historie og vil fortsætte, siger NGO’en The Climate Observatory. Sekretariatsleder Carlos Rittl siger blandt andet: ”Spørgsmålet er, hvor lang tid Brasiliens handelspartnere vil stole på løfterne om bæredygtighed og overensstemmelse med Paris-aftalen, når skoven falder, oprindelige folks ledere myrdes og miljølove ødelægges.”

Læs mere om konsekvenserne af Bolsonaros skovhugst.

Satirisk gruppe får forlænget fængselsstraf i Myanmar
Tidligere på året vakte det opsigt, da medlemmer af den satiriske gruppe, der kalder sig ”Peacock Generation” (Påfuglegenerationen), blev arresteret i hovedstaden Yangon, for at gøre grin med militæret.

Dommen lød i april på et års fængsel, efter gruppen havde optrådt med den traditionelle Thangyat – en form for slam poetry. Her optrådte de i militæruniformer og kritiserede militæret i Myanmar.

Nu har en dommer forlænget straffen med endnu et år for medlemmerne af truppen under samme anklager: at kompromittere militæret, skriver Reuters. The Peacock Generation bliver også anklaget i adskillige kommuner udover hovedstaden.

Amnesty International insisterer på en løsladelse af de unge satirikere. ”Det er et tegn på ubarmhjertig overtrædelse af ytringsfrihed i Myanmar. Militæret går efter disse modige, talentfulde satirikere for at statuere et eksempel,” siger Nicholas Bequelin, direktør for organisationens afdelinger i Øst- og Sydøstasien.

Alle syv medlemmer står til at få lagt adskillige anklager oveni, blandt andet for ”online æreskrænkelse” for at have postet billeder og videoer af deres optræden på Facebook.

Foto: TUBS (CC BY-SA 3.0)

Nyt land på vej?
Valgfeberen raser på øen Bougainville op til folkeafstemningen om uafhængighed, som begynder lørdag og fortsætter to uger frem, rapporterer Radio New Zealand International.

Kender man ikke Bougainville, er man undskyldt, for øen har blot omkring 250.000 indbyggere og ligger i periferien af Papua Ny Guinea – som ligger umiddelbart nord for Australien – og ikke er et land, der trækker mange overskrifter uden for Stillehavs-regionen.

Afstemningen er en del af fredsaftalen mellem centralregeringen i hovedstaden Port Moresby og separatisterne på øen.

Bougainville er velsignet – eller forbandet om man vil – med store forekomster af kobber og i 1970’erne blev Panguna-minen indviet. Den er lukket i dag, men var i sin tid verdens største åbne mine. De lokale fik ikke del i indtjeningen fra minen, men måtte til gengæld leve med en del forurening derfra. Det var med til at skabe grobund for et oprør mod centralregeringen. To gange udråbte oprørerne øen som selvstændig stat, men begge gange blev der slået militært hårdt ned fra regeringens side.

Efter lange forhandlinger blev der fred i 1997, og i 2000 skrev parterne under på en endelig fredsaftale. Afstemningen der kører frem til 7. december er en del af denne aftale.

Resultatet forventes af være klar 20. december. Afstemningen er vejledende og beslutningen om en eventuel uafhængighed ligger i sidste ende hos parlamentet for hele Papua Ny Guinea.

Tidligere på året er afstemningen blevet udskudt, blandt andet på grund af pengemangel. Læs Globalnyts beskrivelse her.

FN’s organisationer kan nu købe ebola-vaccine til brug i lande, der er truet af sygdommen.


Foto: JC Wenga/Anadolu Agency via Getty Images

Ebola-vaccine godkendt
Den første vaccine mod sygdommen ebola er kommet ud over forsøgsstadiet. Det betyder, at for eksempel FN’s organisationer kan købe den til brug i lande, der er truet af sygdommen.

Det er for eksempel Den Demokratiske Republik Congo, hvor flere end 2.100 er døde af sygdommen siden august 2018. Det gør det til verdens næst-værste udbrud. Det værste var i Vestafrika i 2014-2016, hvor flere end 11.000 døde.

Den godkendte vaccine hedder Ervebo og bliver produceret af medicinalfirmaet Merck. Tidligere på måneden blev det godkendt af EU’s medicinagentur og to døgn efter fulgte FN’s sundhedsorganisation WHO op med en såkaldt prækvalifikation, der betyder, at det lever op til FN-organisationens krav til for eksempel effektivitet og sikkerhed, fortæller organisationen.

”Det er et historisk skridt frem mod at sikre adgangen til livsredende vaccine, for dem, der har mest brug for det. For fem år siden havde vi hverken vaccine eller behandling mod ebola. Med en prækvalificeret vaccine og medicin til behandling på forsøgsstadiet, kan vi nu forebygge og behandle ebola,” siger WHO’s generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus.