Verdens 1,8 mia. unge kan sætte fattigdommen til vægs

Forfatter billede

Af Lis Garval, U-landsnyt.dk

Millioner af unge i udviklingslande er uden arbejde og et stort problem. Men de unge kan blive en guldgrube, fremgår det af årets rapport om verdens befolkning, der udgives af UNFPA – FN’s Befolkningsfond.

”State of the World Population 2014”, der blev offentliggjort i dag tirsdag i New York, konkluderer, at udviklingslande med en stor, ung befolkning kan opleve et virkeligt boom i deres økonomi takket være de unge. Hvis de vel at mærke investerer massivt i de unges uddannelse og sundhed og respekterer deres rettigheder.

Der er i dag 1,8 milliarder unge mennesker i verden mellem 10 og 24 år, og befolkningen af unge vokser hurtigst i de fattige lande. Der har aldrig været så mange unge, og vi vil formentlig aldrig opleve et større potentiale for økonomisk og social fremgang, fremgår det af rapporten.

Men – og der er et men. Det er ikke ligetil at udnytte det enorme potentiale, der er i de unge.

Lande kan kun maksimere deres udbytte af en stor, ung befolkning, hvis de sikrer, at deres unge kan udnytte mulighederne for at få job og andet indkomstgivende arbejde. Og det kan være noget af en udfordring med manglende sociale ydelser i de mindst udviklede lande, hvor ni ud af 10 unge bor.

UNFPA-rapporten viser dog, at der i 60 lande er mulighed for at høste et demografisk udbytte. Om det lykkes afhænger, hvordan der investeres i de unge.

I Sydøstasiens fodspor?

Hvis Afrika syd for Sahara kan gøre de østasiatiske lande kunsten efter med de rigtige investeringer i unge, ved at give dem indflydelse på deres eget liv og gennemfører en politik, der er gavnlig for økonomien, så kan regionen som helhed høste et demografisk udbytte så stort som 500 mia. dollars om året – i 30 år, mener rapporten.

I 1950’erne og 1960’erne  investerede flere sydøstasiatiske lande massivt i unges uddannelse og udvidede deres adgang til familieplanlægning, der betød at de stiftede familie senere og fik færre børn.

Resultatet var uovertruffen økonomisk vækst. For Sydkoreas vedkommende steg nationalindkomsten per hoved med 2200 procent fra 1950 til 2008.

UNFPA-rapporten siger, at hvis det lykkedes at udnytte de mange unges potentiale, kan det bringe hundreder af millioner ud af fattigdom, hæve deres levestandard og sætte turbo på økonomien.

Uddannelse altafgørrende

UNFPA’s eksekutivdirektør Dr. Babatunde Osotimehin peger i sit forord til rapporten på uddannelse som altafgørende. 

De unge mennesker må have viden og kunnen, der er relevant for økonomien og for at gøre dem til iværksættere, initiativtagere, problemløsere. De kan kun være med til at skabe en bedre fremtid med kunnen, sundhed, medbestemmelse og virkelige valgmuligheder i livet.

Babatunde Osotimehin peger også på, at investering i sundhed, inklusiv seksuel og reproduktiv sundhed er centralt. En af hver tre piger i udviklingslande bliver gift, før de er 18 år, , hvilket kan være ødelæggende for deres helbred, uddannelse og fremtidsmuligheder.

“It is too easy to talk about demographic dividend in terms of money, savings and economic growth, which have so far excluded many. The demographic dividend must be harnessed to achieve inclusive growth and offer opportunities and well being for all”, siger eksekutivdirektøren i en pressemeddelelse fra UNFPA.

Og hans forord i rapporten slutter således: ”Young people must be at the centre of the post-2015 vision for sustainable development to drive the future we want”.

Se også http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=49369#.VGuZzGV1T4s

”State of the World Population 2014” er 126 sider statistisk materiale gjort til interessant læsning gennem bl.a. case stories og med indbydende layout. Den er værd at bruge tid på.

Rapporten præsenteres på fredag i København af UNFPA’s nordiske kontor.